Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Κυρά Δασκάλα, δεν μου την έμαθες καλά την ιστορία! (Α΄)

Κυρά-Δασκάλα. σ’ εκτιμάω, σ’ αγαπάω, πολύ γουστάρω το εκκεντρικό καπελάκι σου και την ονειροπόλα φατσούλα σου, αλλά θα στο ξαναπώ: δεν μου την έμαθες σωστά την ιστορία!
Ξέρω πως δεν φταις εσύ.
Έτσι στην είπανε κι εσένα, κι έτσι μου την έδωσες να την καταπιώ αμάσητη.
Σε θυμάμαι στην τάξη να μας περιγράφεις με εθνική έξαρση τις νίκες των Ελλήνων κατά των Περσών.
Αλλά τώρα θα στο πω κατάμουτρα, κι ας σε σέβομαι δασκάλα μου: ψέματα μας έλεγες κυρα-δασκάλα!
Ή, τουλάχιστον μας έκρυβες τη μισή αλήθεια. Αλλά κι αυτό ως ψέμα λογιέται...
Κατ’ αρχήν, κυρά-δασκάλα μου, ποιοι "Έλληνες" πολέμησαν τους Πέρσες;
Οι εξής δύο: Αθηναίοι και Σπαρτιάτες, κι από κοντά οι Πλαταιείς (ως κολαούζοι των Αθηναίων) κι οι Θεσπιείς!
Πού ήταν οι άλλοι "Έλληνες" οέοοο κυρα-δασκάλα;
Άλλοι από φόβο κι άλλοι από μίσος για τους Αθηναίους μήδισαν!
Και χειρότεροι απ’ όλους ήταν εκείνα τα φίδια οι Αιγινήτες, που το ’παιζαν "Κούβα της αρχαιότητας", και θέλαν σώνει και καλά να μπουν στο μάτι και στη μύτη των Αθηναίων...
Αμ το άλλο κυρά-δασκάλα γιατί μου το ’κρυψες;
Πως ο περσικός στρατός ήταν η μεγαλύτερη μούφα όλων των εποχών!
Επί τρεις αιώνες δεν είχε νικήσει κανέναν αντίπαλο εκτός έδρας!
Πριν επιτεθεί στην Ελλάδα, ο Δαρείος εκστράτευσε κατά των Σκυθών και πήρε απ’ τα τρία το μακρύτερο.
Το 499 π.Χ. επαναστάτησαν στη Μικρασία οι Ιωνικές πόλεις, που δεν φημίζονταν δα και για την πολεμική τους αντρεία.
Κι οι Πέρσες έκαναν πέντε ολόκληρα χρόνια να τους νικήσουν!
Για βοήθεια στους Ίωνες οι  Αθηναίοι έστειλαν κάτι ψιλολόγια, δέκα τριήρεις όλες κι όλες, μαζί με λίγους Ερετριείς.
Κι αυτό το ασήμαντο εκστρατευτικό σώμα μπόρεσε το 498 π.Χ. να καταλάβει και να πυρπολήσει τη δεύτερη πόλη της περσικής αυτοκρατορίας, τις Σάρδεις.
Αν διαβάσεις και την Κάθοδο των Μυρίων το 400 π.Χ., θυμηθείς πως στα 395-4 π.Χ. ο Αγησίλαος όργωσε τη Μικρασία, και δεις με πόση ευκολία διέλυσε το περσικό κράτος ο Μεγαλέξανδρος λίγες δεκαετίες αργότερα, θα συμφωνήσεις μαζί μου: ο περσικός στρατός που νίκησαν οι Έλληνες ήταν ένας γίγαντας με πήλινα πόδια...
Αυτό φάνηκε και στην πρώτη εκστρατεία των Περσών με τον Μαρδόνιο το 493-2 π.Χ., που δεν μπόρεσε να φτάσει ούτε μέχρι τη Σαλονίκη!
Στην τάξη μάς έλεγες κυρά-δασκάλα πως οι Πέρσες αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω γιατί ο στόλος τους καταστράφηκε στην Άθωνα από τρικυμία.
Αυτό είναι η μισή αλήθεια!
Η άλλη μισή είναι πως οι Βρύγες της Θράκης αντιστάθηκαν ηρωικά, προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στα πεζοπόρα περσικά τμήματα και κατόρθωσαν να τραυματίσουν κι αυτόν ακόμα τον Μαρδόνιο!
Αυτό γιατί δεν μας το ’πες κυρά-δασκάλα;
Φοβόσουν μην χαλάσεις τον μύθο που ήθελε μόνο τους Έλληνες ν’ αντιστέκονται στους Πέρσες;
Και μια κι είπαμε για Μαρδόνιο, γιατί δεν μας είπες πως ήταν Εβραίος κυρά-δασκάλα;
Ήταν απόγονος των Εβραίων που έφερε ο Ναβουχοδονόσορας αιχμαλώτους στη Βαβυλώνα το 586 π.Χ.
Και στους οποίους ο Κύρος επέτρεψε το 538 π.Χ. να επιστρέψουν στην Ιερουσαλήμ. Πολλοί όμως που είχαν βολευτεί, έμειναν στη Βαβυλώνα, και μεταξύ αυτών ήταν κι οι γονείς του Μαρδόνιου.
Κι έπρεπε κυρά-δασκάλα να μας πεις πως ήταν Εβραίος ο Μαρδόνιος, όχι για να μας μπολιάσεις με φυλετικό-ρατσιστικό μίσος.
Αλλά για να καταλάβουμε πόσο κακό κάνει ο θρησκευτικός φανατισμός.
Γιατί ο Μαρδόνιος μεγάλωσε ποτισμένος με μίσος κατά των Ελλήνων μια και στα ιερά τους βιβλία οι Εβραίοι γράφουν πόσα τράβηξαν απ’ τους ελληνικής καταγωγής Φιλισταίους-Ετεοκρήτες!
Γι’ αυτό φαγώθηκε να πείσει τον Δαρείο να επιτεθεί στους Έλληνες και ν’ αναθέσει σ’ αυτόν την αρχιστρατηγία!

12 σχόλια:

Άθη είπε...

Εε,εμ ναί...για ακόμη μιά φορά πόοοσο δίκιο έχεις..αλλά σου'χω πεί για ποι όν λόγο ΔΕΝ μας λένε την αλήθεια καθόλου,ή μας λένε τη ΜΙΣΗ όπως λες κι εσύ εδώ...πάντως για μιά ακόμη φορά το ποστάκι σου δείχνει με αποδείξεις...το μέγεθος της ψευτιάς και της υποκρισίας των εκάστοτε εκπαιδευτικών,δασκάλων, καθηγητών..μιλάμε..για εκατοντάδες ψέ μμα τα τώρα οκ? ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ λέμεεεε..οκ? όχι ένα και δύο..πάρα πολλά ψέμματα...καλησπέρες...

Ψονθομφανήχ είπε...

αφού σας άνοιξα την όρεξη, θα το συνεχίσω και στο επόμενο ποστάκι το ξεμπρόστιασμα Αθούλα...

Μαρία είπε...

τώρα όλα αυτά που γράφεις είναι τσεκαρισμένα;

Ψονθομφανήχ είπε...

Μαράκι, το μόνο που δεν είναι κατατσεκαρισμένο είναι πως ο Μαρδόνιος είναι Εβραίος.

Με μια σειρά δικών μου συλλογισμών, που δεν έχει νόημα να τους παραθέσω τώρα, κατέληξα πως ο πατέρας του Γοβρύας ήταν Ιουδαίος που είχε ενσωματωθεί στην περσική αριστοκρατία χωρίς ν’ αλλάξει θρήσκευμα.

Ασυλλόγιστη είπε...

πω πω τι διαβάζω η άμοιρη

Χρόνια σε περιμένω είπε...

τζάπα τόσα χρόνια στο σχολείο

Ψονθομφανήχ είπε...

Σποράκια, αν διανοηθώ πως με δουλεύετε, θα σας θάψω τόσο βαθιά που δεν θα φυτρώσετε ποτέ!

Ανώνυμος είπε...

Μας ανοίγεις τα μάτια ασκαριέ μου, καλό είναι τούτο για να σιωπούμε περισσότερο απέναντι σε πράγματα που δήθεν γνωρίζουμε...

Κώστας

marilia είπε...

Τςτςτς! Κλείστε τα σχολεία! Τόσο κακό κάνουν οι δάσκαλοι! τςτςτς! Α, ρε Άθη, πιάνεις "δασκάλους" όλων των βαθμίδων στο πληκτρολόγιό σου και δε μιλάς για τη γραμμή εκπαίδευσης του επίσημου κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης. Τι να πω, η άμοιρη; Σποράκια, τζάμπα πηγαινοερχόσαστε τόσα χρόνια. Λιγμ!
Πτωχέ, Ιστορία θα μάθει καθένας εφόσον θέλει και αγαπά. Όπως και Γλώσσα, Μαθηματικά κλπ. Χθες έλεγα στα Πρωτάκια ότι 5 - 8 ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ! Μήπως είμαι αδαής; απαπαπα! Να παραιτηθώ!

Άθη είπε...

Ε,εμ καλή μου..με συγχωρείς (Μαριλία) εάν σε έθειξα,αλλά ντάξει φυσικά και ΔΕΝ εννοούσα, ό-λους τους δασκάλους οκ?φυσικά και δ εν είν'ό-λοι οι δάσκαλοι το ίδιο φυσικά και υπάρχουν και δάσκαλοι που τιμούν το επάγγελμα...ΔΕΝ αναφέρθηκα σε κάποιον πρωσοπικά ούτε και ονόμασα κάποιον...απλώς είπα για τις κατηγορίες εκείνες δασκάλων που..σκόπιμα κρύβουν πράματα από τους μαθητές τους..για κάποιους πρωσοπικούς τους λόγους...ή για άλλους λόγους άσχετους...αυτό...λυπάμαι εάν σε πρόσβαλα και ζητώ συγνώμη αλλά δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου...και έχεις δίκιο για τη...'γραμμή εκπαίδευσης' ε,αυτή είναι η χειρότερη ίσως με τα διάφορα πρότυπα και τα διάφορα σκουπίδια που προωθεί κατά καιρούς...ζητώ και πάλι συγνώμη εάν έθειξα κάποιον δ εν ήταν σκοπός μου να προσβάλω κάποιον με αυτά που είπα...χαιρετώ...

Ψονθομφανήχ είπε...

Άσε Κωστή, είδα μια φώτο από την εποχή που η Μέρκελ έκανε γυμνισμό και τα μάτια μου ξανάκλεισαν!

Μαριλίτσα, τα Σποράκια, και καλά, μου κάνουν υψηλή ειρωνία! Μην τα λαμβάνεις υπόψιν σου.
Η Αθούλα είναι παρορμητική και ανακάλεσε.
Δεν πολυξέρω από αφαίρεση, αλλά νομίζω πως πρέπει από τώρα ν’ αρχίσεις να μαθαίνεις τα μικρά πως... 1+1 συχνά κάνουν και 3!

Blogger είπε...

Η σύγκριση με τον Αγησίλαο είναι ετεροχρονισμένη . Εάν οι Πέρσες ήσαν ισχυροί , δεν θα εκάθοντο να "φάνε ξύλο" από τον Αγησίλαο . Αυτό έγινε διότι όντως τότε ήσαν ανίσχυροι ^. γι'αυτό εξάλλου και εζήτησαν από την Σπάρτη να τον αποσύρει (καθώς αδυνάτουν να τον διώξουν οι ίδιοι - οέο) .
Οι Σκύθες - όπως προκύπτει από όλους τους ιστορικούς - ήσαν απιστεύτως αδάμαστοι ή - αν θες - βάρβαροι . Εκεί επάνω ακόμα και ο Αλέξανδρος εκόντεψε να τελείωσει πρόωρα την σταδιοδρομία-του (καλά , και πάλι πρόωρα την ετελείωσε ! αλλά αυτό είναι άλλο θέμα , αν και έχει ενδιαφέρον τι λένε ο Αρριανός και ο Διόδωρος [σαφείς αιχμές προς τους Χαλδαίους , σχετικώς με το ποιός τον εθανάτωσε] ) .
Επίσης , πριν ο Ξέρξης επιτεθεί στην Ελλάδα , εφρόντισε να ανακατακτήσει την Αίγυπτο ^. και τα κατάφερε . Που σημαίνει καί στρατηγική εφήρμοζε καί στην Ελλάδα δεν ήρθε ξεβράκωτος . Άρα τα περί μούφας του Περσικού στρατού δεν ισχύουν . Όπως είπες και ο ίδιος , μόνο ολίγοι ετόλμησαν να τα βάλουν μαζί-του . Εκτός βεβαίως και εάν εννοούσες πως ποιοτικώς ήσαν κατώτεροι των Ελλήνων στρατιωτών , αλλά και πάλι μην αγνωοούμε πως υπερτέρουν αριθμιτικώς και αυτό ήταν που τους έκανε ισχυρούς (όπως τόσες φορές στην ανθρώπινη ιστορία : ποσότης εναντίον ποιότητος) .
Τέλος , για το εάν ο Μαρδόνιος ήταν Εβραίος δεν το ξέρω . Εδώ δεν είναι σαφές εάν η Εσθήρ όντως προεκάλεσε την εκστρατεία . Αλήθεια : έχεις μήπως πληροφορίες για τον Μαρδόνιο και την καταγωγή-του ; δεν έχω καταφέρει να βρω κάτι χρήσιμο .