Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013

Τελικά βρήκα πώς το ’χουν οι Κινέζες!

Απ’ την ώρα που πρωτοπάτησα το πόδι μου στην Κίνα μού ’ρχονται στο μυαλό (δεν ξέρω γιατί) οι Ιησουίτες ιεραπόστολοι που πλάκωσαν στα μέρη τούτα τον 17ο αιώνα.
Είχαν πολλά προβλήματα ν’ αντιμετωπίσουν οι καημένοι.
Και πρώτ’ απ’ όλα, τη γλώσσα.
Τους ακούς γύρω σου να μιλάνε και στ’ αυτιά σου φτάνει ένα μονότονο τσι-τσι-τσι, σαν τα πουλάκια πάνω στα δέντρα ένα ανοιξιάτικο πρωινό.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα των δυτικών ιεραποστόλων ήταν πως η κινέζικη θρησκεία και φιλοσοφία ήταν ουσιαστικά αθεϊστική.
Οι Κινέζοι δεν δέχονται την ύπαρξη ενός προσωπικού Θεού, αλλά μιας ανώτερης απρόσωπης δύναμης του Σύμπαντος.
Όμως οι φουκαράδες οι καθολικοί καλόγεροι έπρεπε να κρύψουν την "αθεΐα" των Κινέζων.
Γιατί αλλιώς θα έδιναν επιχειρήματα στην αλματωδώς αυξανόμενη αθεΐα της Ευρώπης αλλά και στους "σπινοζιστές" που πίστευαν απλά στην ύπαρξη μιας ανώτερης δύναμης κι όχι στο Θεό των Χριστιανών.
Ως τότε, βασικό επιχείρημα της Εκκλησίας για την ύπαρξη του Θεού ήταν πως "όλοι οι λαοί πιστεύουν σε κάποιον Θεό".
Πώς να πεις τώρα στο ποίμνιό σου πως ο μεγαλύτερος και ιστορικότερος λαός του κόσμου δεν αναγνώρισε ποτέ την ύπαρξη Θεού;

3 σχόλια:

Άθη είπε...

Γειάσου καλό μου..εε,εμ..τι σχέση έχει α υτό που λες με το...μ...νί μιάς κινέζας και με το τί θέση,έχει αυτό πάνω στο σώμα της?...ε,όσο για τη γλώσσα τους ε,ναι όντως είναι α ρ κετά δυσνόητη...δε λέω..ώρες-ώρες απορώ (πραγματικά όμως!)λέμε π ως στο καλό γράφουν αυτά τα ομολογουμένως πανέμορφα,αλλά ΠΟΛΥ δύσκολα..'ιδεογράμματά'τους!!! πως στο καλό,τα μαθαίνουν..και μπλά,μπλάαα..μπλά....ε,αφού είναι γενικώς ΟΛΑ σε α υτούς διαφορετικά και περίεργα,(για εμάς τους δυτικούς?)μπορεί..ε,λογικό ήταν να είναι περίεργος και ο τρόπος που πιστέυουν στο Θεό..τέσπα..στον όποιο Θεό πιστεύουν α υτοί τέσπα..στον δικό τους...στο Βούδα?..δεν ξέρω που τέσπα...πάντως καλά πας μέχρι τώρα με τα...κινέζικα ποστάκια σου!!!...φιλάκια...έυχομαι να..φτάσουν ως εκεί που είσαι αν και δ εν το βλέπω....είσαι πολύυυυυυυυυ μακριά λέμεεεεε..

Πτωχός τω πνεύματι είπε...

Όλα έχουν σχέση Αθούλα!
Όταν ένας λαός έχει παράξενη γλώσσα και γραφή, μπορεί να έχει κι άλλα παράξενα πάνω του..

Καίτη είπε...

Χαίρομαι που σε γνώρισα ψονθομανήχ.

Μου αρέσει που τόσο μικρά κείμενα λένε τόσα πολλά