Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (5) - Ράσελ: ο "σύγχρονος Παύλος"!

Ο Φρόυδ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα φαινόμενα του αποκρυφισμού και του μυστικισμού. Οι παρατηρήσεις του νομίζω μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις λεγόμενες "μυστικές εμπειρίες" των Αγιορειτών.
Ο μυστικισμός ήταν ενδημικό φαινόμενο στην Ινδία. Κι από κει μεταδόθηκε κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου.
Οι "μυστικές εμπειρίες" είναι μορφές "μεταλλαγμένης συνείδησης" που περιγράφονται ποικιλοτρόπως: ως ευφροσύνη, ευδαιμονία, άρρητο βίωμα κλπ.
Ίδια ακριβώς βιώματα προκαλεί και η χρήση ψυχοτρόπων και παραισθησιογόνων ουσιών, όπως μαριχουάνα, πεγιότ, LSD, οπότε και οι αντίστοιχες εμπειρίες χαρακτηρίζονται ως "ψυχεδέλεια"...
Οι εμπειρίες αυτές, είτε θρησκευτικές είτε ψυχεδελικές, συνοδεύονται με διακαή πόθο για ειρήνη και αδιάκριτη αγάπη.
Ο μυστικιστής συγκρούεται με την επιθετικότητα, τόσο την εξωτερική όσο και αυτή που ενυπάρχει μέσα του.
Όσοι ακολουθούν μυστικιστικές πρακτικές βρίσκουν πως η μοντέρνα κοινωνία είναι επικίνδυνη και ανήθικη. Και προσπαθούν ν' αποδράσουν αποκηρύσσοντας την τεχνολογία κι επιστρέφοντας σ' έναν απλοϊκότερο κι ειρηνικότερο κόσμο.
Ο φιλόσοφος και μαθηματικός Μπέρτραντ Ράσελ ήταν ένα πολύ επιθετικό άτομο με βίαιη ιδιοσυγκρασία. Αλλά περιγράφει τον τρόπο που, μέσα από μια εμπειρία "μυστικής έλαμψης", μετατράπηκε σε σταυροφόρο της ειρήνης και της αγάπης.
Η εμπειρία αυτή μοιάζει πολύ με την αντίστοιχη του Αποστόλου Παύλου στο δρόμο για τη Δαμασκό.
Ο Ράσελ λέει πως μόλις είχε διαβάσει την τραγωδία του Ευρυπίδη "Ιππόλυτος", όταν επισκέφτηκε την άρρωστη σύζυγο ενός φίλου του. 
Ξαφνικά ένιωσε τη γη να χάνεται κάτω απ' τα πόδια του, κι ο ίδιος να μεταφέρεται σ' έναν άλλο κόσμο. Εκεί αναλογίστηκε την αφόρητη μοναξιά της ανθρώπινης ψυχής, την οποία τίποτε δεν μπορεί να διαπεράσει παρά μόνο εκείνο το είδος αγάπης που δίδασκαν οι θρησκευτικοί ηγέτες...

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ώστε και οι καλόγεροι παίρνουν το ελ-ες-ντι τους

BUTTERFLY είπε...

Πολυ ενδιαφερον! Καλημερα!

Πτωχός τω πνεύματι είπε...

Ανώνυμε, το μόνο που δεν ξέρω είναι ποιο απ’ τα ψυχοτροπα είναι πιο επικίνδυον....

Ωχ, καλώς την Χριστινούλα. Χαθήκαμε και μας έλλειψες!

Άθη είπε...

Εεεε,εμ...ναί...καλησπέρες αγαπητέ και φίλοι!...αααα! τι μας λές? 'το στρίβανε το τσιγαριλίκι τους' και οι ιερωμένοι ε?...τελικά όπως βλέπω ΔΕΝ είναι και τόοοσο,'αθώοι'ή το 'ανέγγιχτοι'από διαφόρων ειδών πάθη,ή...'καταχρήσεις' ή όπως αλλιώς θέλεις πέστο τέσπα οι ιερωμένοι!τις έχουνε κι α υτοί τις..μικρές ή τεράστιες 'αμαρτιούλες' τους!!!...δλδ είν' αυτό που λέει ένα τραγουδάκι(ρεμπέτικο?):

http://youtu.be/O9WaUejEBLQ


Εεεε,εμ..τώρα το ΠΟΙΟ από τα..ψυχοτρόπα (όπως ονομάζονται οι διάφορες ουσίες α υτές που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα..όταν μπουν στον ανθρώπινο οργανισμό και προκαλούν διαφόρων ειδών 'παρενέργειες'(με κυριότερες από α υτές διάφορες τεράστιες αλλαγές στην συμπεριφορά του ατόμου που κάνει χρήση α υτών..και διάφορες (σοβαρές), ψυχικές διαταραχές (κυρίως)...)με κυριότερες (διαταραχές)α υτές που είναι ψυχωσικού τύπου)..ε,εμ..ναί ποιό είναι πιο επικίνδυνο..ο κατάλογος είναι τεράστιος αλλά νομίζω πιο επικίνδυνα είναι τα οπιούχα (τα οπιούχα όμως χρησιμοποιούνται και για ιατρικούς σκοπούς π.χ στις εγχειρήσεις με ολική νάρκωση)...αλλά ε κεί σε ελεγχόμενη ποσότητα έτσι??..)η μορφίνη...ακόμη χειρότερη είναι η ηρωϊνη...ένα από τα χειρότερα ναρκωτικά πάνω στη γή ίσως..με τεράστιο βαθμό εξάρτησης..από α υτήν με εκατοντάδες εξαρτημένα (νεαρά κυρίως) άτομα α πό αυτήν σε όλο τον κόσμο,με τις χειρότερες παρενέργειες στον οργανισμό,και με πάαρα πολλούς νέους που είτε πο-λύ δύσκολα ξεφέυγουν από τα δύχτια της ξεμπλέκουν από αυτήν...ή/που είτε χάνουν τελικά τη ζωή τους από αυτήν..)..το LSD...που κι'α υτό έχει πολύ άσχημη επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό..αλλά που όμως νομίζω?...νομίζω τώρα έχει περιοριστεί η χρήση του (καθότι βγήκαν άλλα ναρκωτικά στη διάρκεια του χρόνου από τη δεκαετία του 60'? που ήταν ευρέως διαδεδομένη η χρήση του..?)μέχρι σήμερα...)ε,εμ...το 'έκσταση' που είναι κι α υτό ένα από τα χειρότερα ναρκωτικά που έχουν υπάρξει..καθότι τον καιρό που είχε βγεί...σκώτοσε πολλούς νέους..κι α υτό...και που είναι ένα ναρκωτικό που έχει κι α υτό πο-λύ άσχημη επίδραση στον οργανισμό γενικότερα...τα μανιτάρια..που είναι κάπως παλιότερα..και που κι α υτά ήταν κάπως διαδεδομένα στη δεκαετία του 80'?...και πολλάαα άλλα ναρκωτικά...συμπεριλαμβανομένων και των λεγόμενων..αναβολικών..που έχει γίνει μεγάλος ντόρος με αυτά πρόσφατα (εξετίας του διπλού φονικού των δύο 'φουσκωτών'στη Μάνη Μεσσηνίας από τους δύο 19χρονους)...ε,και πολλάαα άλλα ναρκωτικά.....ε,α υτά...και καλησπέρες....

Πτωχός τω πνεύματι είπε...

Αμάν βρε Αθούλα! Η "εγκυκλοπαίδια Δομή" είσαι;

Ωραίος ο Ζωρζ Ζαμπέ...

kimon είπε...

Κέντρο έπιασες πάλι μπαγάσα...μπράβο!!! αλλά βάλε και λίγο περισσότερη γνώση και κείμενο,το θέμα είναι αρκούντως γαργαλιστικό,ιδιαίτερα για Ράσελ.

Πτωχός τω πνεύματι είπε...

Ρε συ Κίμωνα, αφού ξέρεις, ζούμε στην "τηλεγραφική εποχή". Περισσότερο "κείμενο" δεν σηκώνει.
Οπότε, ας δίνουμε μικρές "μπουκίτσες", κι αν σε κάποιους ανοίξει η όρεξη ας βγουν στ’ ανοιχτά...

kimon είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Πτωχός τω πνεύματι είπε...

Αν είναι για τα αγγλο-τσίμπουρα κάτι μπορεί να γίνει προσεχώς...