Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Κάποτε στις Καρυές έβρισκες χαβιάρι κι αστακούς...

Το πρώτο αυτοκίνητο κυκλοφόρησε στο Όρος το 1963.
Όταν γιορτάστηκαν τα 1000 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου μοναστηριού, της Μεγάλης Λαύρας, κι έπρεπε να μεταφερθούν απ' τη Δάφνη στις Καρυές οι ... υψηλοί προσκεκλημένοι.
Οι Καρυές, το διοικητικό κέντρο του Αγίου Όρους, λεγόταν παλιά "Μέση" ή "Μεγάλη Μέση", γιατί βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Χερσονήσου.
Η ραθυμία που επικρατεί σήμερα, δεν έχει καμιά σχέση με την εποχή που οι Καρυές ήταν ένα απ' τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Μακεδονίας.
Σ' ένα αγγλικό ταξιδιωτικό βιβλίο του 1679 αναφέρεται πως στις Καρυές στήνονταν κάθε Σάββατο μια πολύ πλούσια αγορά. Οι μοναχοί αγόραζαν τυρί, αυγά κι αιγοπρόβατα, και πουλούσαν οτιδήποτε παρήγαγαν ή κατασκεύαζαν οι ίδιοι.
Στα τέλη του 19ου αιώνα στις Καρυές λειτουργούσαν πάνω από 100 μαγαζιά κι εργαστήρια εφοδιασμένα με μεταξωτά υφάσματα, ρούσικα κεντήματα, βαρέλια με ζάχαρη, καφέ, τυροκομικά, τοπικά κρασιά και ρακές και διάφορα κοσμοπολίτικα προϊόντα όπως αμερικάνικες κονσέρβες με αστακό, ρωσικό χαβιάρι, αρωματικά σαπούνια, μπίρες, σαμπάνιες, γαλλικά κρασιά...
Η αφθονία και η πολυτέλεια της αγοράς θεωρήθηκε σκανδαλώδης, κι ο Πατριάρχης Ιωακείμ Γ' αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα: το 1897 η αγορά στις Καρυές διαλύθηκε και διώχτηκαν όλοι οι λαϊκοί έμποροι...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

είμαι με τον Ιωακειμ-άκο

Ψονθομφανήχ είπε...

τον Μανιάτη?

Ανώνυμος είπε...

τον Γάμα