Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (45) - Ερωτεύτηκα έναν χότζα!

Η αλήθεια είναι πως δεν χορταίνω τις ιωνικές αρχαιότητες. Αυτοί οι Ίωνες ήταν, σα να λέμε, οι Αμερικάνοι της αρχαιότητας.
Αν η Μίλητος δεν είχε καταστραφεί απ’ τους Πέρσες μπορεί να ήταν διαφορετική η ιστορία της ανθρωπότητας. Η πόλη αυτή ήταν η πρωτεύουσα της φιλοσοφίας και της επιστήμης πολλά χρόνια πριν την Αθήνα.
Ένας μεγάλος και υπέροχος πλακόστρωτος δρόμος ένωνε στην αρχαιότητα το θέατρο της Μιλήτου με το ναό του Διδυμαίου Απόλλωνα. Το μεγαλύτερο τμήμα του ήταν στολισμένο με γλυπτά, που όσα σώθηκαν κοσμούν σήμερα το Βρετανικό Μουσείο.
Το λιμάνι του Κουσάντασι δεν μπορεί να χωρέσει τα κρουαζιερόπλοια που φέρνουν τουρίστες για να δουν την αρχαία Έφεσο, την πατρίδα του Ηράκλειτου.
Διασχίζω το αρχαίο θέατρο της πόλης με τα τρία διαζώματα που χωρούσε τουλάχιστον 25.000 ανθρώπους. Φαντάζομαι το φρενιασμένο πλήθος να ουρλιάζει ... "Μεγάλη η Άρτεμις των Εφεσίων"!
Ο τεράστιος ναός της θεάς ήταν φημισμένος για τα θαύματά του. Απ’ όλο τον κόσμο έρχονταν άρρωστοι και δυστυχισμένοι για να γιατρευτούν και να βρουν παρηγοριά. Το εντυπωσιακό άγαλμα της θεάς ήταν "αχειροποίητο", δηλαδή δεν κατασκευάστηκε από ανθρώπινα χέρια αλλά το έστειλε ο Δίας απ’ τους ουρανούς. Γι’ αυτό και λεγόταν "Διοπετές"!
Οι Χριστιανοί ήρθαν να χαλάσουν την πιάτσα, αμφισβητώντας το θαυματουργικό χάρισμα της θεάς. Φυσικό ήταν να ξεσηκωθούν εναντίον τους όλοι οι έμποροι και χρυσοχόοοι της Εφέσου...
Πηγαίνοντας προς τη βιβλιοθήκη του Κέλσου, σε μια πολυσύχναστη περιοχή, βλέπω πλήθος κόσμου συγκεντρωμένο. Μετά βασάνων κατάφερα να τους διασχίσω και να βρεθώ μπροστά σ’ ένα αξιοθαύμαστο μνημείο: στο αρχαίο μάρμαρο ήταν σκαλισμένο το αποτύπωμα του ποδιού μιας ιέρειας της Αφροδίτης που έδειχνε το δρόμο για το σπίτι της ηδονής. Τον "οίκο της απωλείας" όπως τον ονόμασαν αργότερα οι κομπλεξάρες οι Χριστιανοί...
Για να γυρίσω όσο γίνεται πιο πολλά μέρη, αναγκάζομαι να χρησιμοποιήσω τα λεωφορεία των τουρκικών ΚΤΕΛ. Εντυπωσιάζομαι απ’ την πολυτέλειά τους. Μπαίνοντας στο πούλμαν, ένας υπάλληλος βάζει στα χέρια μας κολόνια. Και στο ταξίδι φροντίζει ν’ ανανεώνει συνεχώς και δωρεάν στα ατομικά μας τραπεζάκια το εμφιαλωμένο νερό και την κόκα-κόλα!
Σταματάμε για λίγο σ’ ένα χωριό. Κάτω από ένα κόκκινο τζαμί που στον μιναρέ του ένας παραδοσιακός χότζας αρχίζει να καλεί μελωδικά σε προσευχή. 
Ήταν απ’ τις λίγες φορές στη ζωή μου που είπα "Θεέ μου, δως μου άλλα δυο αυτιά να τον ακούω"...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι χριστιανοί μου θυμίζουν τους "Sparrow" από το Game of Thrones.
Είδα τα 4 πρώτα επεισόδια της 5ης σεζόν μονορούφι και τώρα βρίσκομαι σε απόγνωση..
I.B.

Ανώνυμος είπε...

Τις φωτογραφίες:
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231400167
;)

Ψόνθο είπε...

Λες ν’ αρχίσω να το βλέπω κι εγώ μπας και καταλάβω καλύτερα την ιστορία;

Μαγκιόρα η νεαρή διαδηλώτρια...

akrat είπε...

εγώ παρ' όλα αυτά θα πω ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ... τώρα δύο πράγματα... την Μίλητο Έλληνες δεν την κατέστρεψαν διότι είχε συμμαχία με τους Πέρσες? δεν θυμάμαι.... νομίζω δηλαδίς... τώρα το δεύτερο διότι έχει μεγάλη σημασία ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ δηλαδή τα αγάλματα ναούς δεν τα κατέστρεψαν γενικά οι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ τα κατέστρεψαν ΕΙΔΙΚΑ οι ΑΡΕΙΑΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ και τα Γερμανικά φύλα που είχαν πιστέψει στην εκδοχή του ΆΡΙΟΥ.... αυτοί κόβαν μύτες κλπ κλπ των αγαλμάτων.... τες πάντων... τελυυταίο θα πω ότι χαίρομαι που σου αρέσει ο ιμάμης που ψάλλει μια χαρά .... και εγώ γουστάρω

Ψονθομφανήχ είπε...

Κοίτα, τα χρόνια πολλά και καλά είναι διαχρονική και διαθρησκευτική ευχή!

Η Μίλητος αλώθηκε από τους Πέρσες στα πλαίσια της επανάστασης των ιωνικών πόλεων, προς βοήθεια των οποίων έσπευεσαν η Αθήνα και η Ερέτρεια.

Υπήρξαν γοτθικά φύλα που ασπάστηκαν τον χριστιανισμό, στην αρειανή του πτυχή, και χρησιμοποιήθηκαν απ’ τους βυζαντινούς αυτοκράτορες ως όργανα καταστροφής των αρχαίων ιερών.
Αλλά και οι μη Αρειανιστές χριστιανοί έκαναν λεηλασίες και καταστροφές. Κυρίως στη Μ. Ασία. Π.χ. ο γνωστός "άγιος" Χρυσόστομος οργάνωσε παρακρατικές ομάδες που με τη χρηματοδότηση πλούσιων χριστιανών γυναικών κατέστρεφαν συστηματικά αρχαία ιερά και αγάλματα ως... "κατοικητίρια δαιμόνων"...

Θεός ο Χότζας!

Ανώνυμος είπε...

Πρώτα δες το Rome.
http://www.imdb.com/title/tt0384766/
Μακράν ότι καλύτερο στην αναπαράσταση της αρχαιότητας.
Κατόπιν δες το Viking.
http://www.imdb.com/title/tt2306299/
Και θα με θυμηθείς..
I.B.

Ανώνυμος είπε...

Αναμένω επίσης ανάρτηση για το The Water Diviner.
http://www.imdb.com/title/tt3007512/
Αργεί πολύ;
Ι.Β.

Ψονθομφανήχ είπε...

Είσαι πολύ ενημερωτικός ΙΒ!
θενκς