Κυριακή 24 Μαΐου 2015

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (52) - Λίμνη Βαν, ένα απ' τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου...


Η λίμνη Βαν είναι στο ανατολικότερο μέρος της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.
Η περιοχή απ' τον 7ο π.Χ. αιώνα ήταν η κοιτίδα του αρμένικου έθνους. Η παλιά πόλη Βαν ήταν χτισμένη στις όχθες της λίμνης. Αλλά καταστράφηκε οριστικά στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν οι Οθωμανοί κατέσφαξαν τους Αρμένηδες.
Η νέα πόλη χτίστηκε λίγο μακρύτερα, και κατοικείται πλέον κυρίως από Κούρδους. Κι όπως όλες οι κούρδικες πόλεις είναι άσχημες, βρόμικες κι επικίνδυνες.
Οι Κούρδοι είναι ένας πολύ παλιός λαός. Τους αναφέρει κι ο Ξενοφώντας στην Κύρου Ανάβαση ως "Καρδούχους".
Οι Τούρκοι αποφεύγουν να τους αποκαλούν "Κούρδους". Προτιμούν να τους λένε "ορεσίβιους Τούρκους". Ο Ατατούρκ πάντα φοβόταν τις εθνικιστικές εξεγέρσεις. Ήθελε να επιβάλει στους δεκάδες λαούς της Μικρασίας και Ανατολίας μια ενιαία εθνική τουρκική ταυτότητα.
Οι Κούρδοι σήμερα δεν έχουν καν αυτονομία. Σχετικά πρόσφατα απέκτησαν το δικαίωμα να μιλούν και να γράφουν στη γλώσσα τους.
Το 1984 το μαρξιστικό ΡΚΚ άρχισε την ένοπλη επανάσταση. Το τουρκικό κράτος συμμάχησε με τους Κούρδους γαιοκτήμονες της περιοχής. Πολλά χωριά ισοπεδώθηκαν, εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι αναζήτησαν ασφάλεια στα μεγάλα αστικά κέντρα των δυτικών παραλίων και της Κωνσταντινούπολης.
Η περιοχή αυτή είναι από αιώνες ένα απ' τα μεγαλύτερα περάσματα διακίνησης και επεξεργασίας ναρκωτικών. Εδώ έρχεται το όπιο από Αφγανιστάν κι Ιράν ως πρώτη ύλη και μετατρέπεται σε ηρωίνη που διοχετεύεται στη Δύση. 
Η επεξεργασία χρειάζεται μεγάλες ποσότητες αποσταγμένου νερού που το έφερναν απ' τη Συρία, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη του πολέμου.
Το μείγμα εμπόρων ναρκωτικών, ανταρτών του ΡΚΚ, παραστρατιωτικών, ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού και ρουφιάνων είναι εκρηκτικό. 
Και φυσικά καθόλου φιλικό για έναν περαστικό Έλληνα...
Δήμαρχος του Βαν είναι ένας γαιοκτήμονας Κούρδος, εγκάθετος του τουρκικού κράτους. Κυκλοφορεί πάντα με πάνοπλη πολιτοφυλακή και κάθε βράδυ κοιμάται σ' άλλο σπίτι. Διακηρύσσει το ενιαίο του τουρκικού και κουρδικού έθνους. Όπως λέει χαρακτηριστικά, τα δυο έθνη είναι τόσο ενωμένα σαν το δάχτυλο με το νύχι...

5 σχόλια:

akrat είπε...

καλημερούδια

αυτά με τα νύχια πες του ότι μπορεί να κλείσει το δάκτυλο στην πόρτα του τουτου του... και μετά πάπαλα το νύχι..

Ψόνθο είπε...

ωχ! υποψιάζομαι πως έχεις προσωπική (πικρή) εμπειρία!

Ανώνυμος είπε...

Πιο επικίνδυνο και από τα Βουρλά...

ΟΡΕΙΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

http://enosivourlioton.gr/?p=435

Ταξιάρχης είπε...

Τους Ρωμιούς κατιρματζήδες-λαθρέμπορους των Βουρλών δεν τους έτρεμε μόνο η Τουρκιά.
Σαν ήρθαν πρόσφυγες στην Καισαριανή του έτρεμαν κι οι Χίτες, οι ταγματασφαλίτες, ακόμα και οι βρετανοί-Ουαλοί αλεξιπτωτιστές!