Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Ψυχραιμία και ενότητα σύντροφοι!

Το ευρώ είναι καταστροφικό για τις οικονομίες χωρών σαν τη δική μας. 
Κι ο τρόπος που σήμερα λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση κι η Ευρωζώνη είναι αδιέξοδος. 
Αυτά δεν αποτελούν ιδεοληψίες της Αριστεράς. Το παραδέχονται οι μεγαλύτεροι νομπελίστες οικονομολόγοι. Το ομολογούν ηγέτες όλων των πολιτικών και ιδεολογικών τάσεων.
Συνεπώς το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή" είναι πλαστό και μονοδιάστατο. 
Πρώτον, γιατί ένα ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, στα πλαίσια μιας άλλης φιλοσοφίας, μπορεί να συμβάλλει στην άρση των ανισοτήτων βορρά-νότου. 
Και, δεύτερον, υπάρχουν πολλές ενδιάμεσες εναλλακτικές λύσεις με τελευταία επιλογή την επιστροφή στο "εθνικό νόμισμα"...
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε ούτε ιδεολογία ούτε στάση απέναντι στα Μνημόνια και στη λιτότητα. Εξακολουθεί να τα θεωρεί αντικοινωνικά, αναποτελεσματικά, αδιέξοδα. 
Τα υπέγραψε και τα ψήφισε μόνο με το πιστόλι στον κρόταφο. Αυτό είναι σίγουρα ταπεινωτικό και θλιβερό αλλά πρέπει να το δεχτούμε ως προσωρινό και αναγκαίο κακό. Το απαράδεκτο είναι να συμβιβαστούμε με το πνεύμα των μνημονίων, να αλλοτριωθούμε, να χάσουμε την ψυχή μας.
Ακούω κάποιους να λένε πως δεν πρέπει να γίνουμε πειραματόζωα, να μην σπεύσουμε να βγούμε απ’ την ευρωζώνη αλλά να περιμένουμε την κατάρρευσή της. Είναι ζήτημα χρόνου. 
Δεν συμφωνώ μαζί τους. Δεν με εκφράζουν οι μοιρολατρικές προτάσεις που οδηγούν στην αδράνεια. Υπάρχει ο χρόνος της αναμονής-προετοιμασίας και ο χρόνος της δράσης. Αλίμονο αν περιμένουμε τον ήλιο να σβήσει και τη γη να παγώσει...
Αρκετοί σύντροφοι προτείνουν την άμεση έξοδο απ’ το ευρώ, την κήρυξη χρεοκοπίας και την επιστροφή στο "εθνικό νόμισμα". 
Ειλικρινά, μου είναι πολύ συμπαθείς. Θαυμάζω τον αυθορμητισμό και τον ρομαντισμό τους. Αλλά διαφωνώ μαζί τους.
Σύντροφοι, μην υποτιμάτε τα πρακτικά προβλήματα της λύσης που προτείνετε. Δεν θα τα παραθέσω για να μην φανώ "τρομολάγνος". 
Και μην υπερτιμάτε την "αγωνιστική διάθεση" του λαού μας. Να σας θυμίσω την 21η Απριλίου 1967; Πες τε μου: έγινε κάποια απεργία ή διαδήλωση κατά της Χούντας; 
Να σας θυμίσω την αστική δικτατορία του Μεταξά; Εκτός από μερικές εκατοντάδες κομμουνιστών, ποιος άλλος αντέδρασε; 
Να σας θυμίσω και την Κατοχή; Στην Αθήνα οι περισσότεροι "παλαιοελλαδίτες" ήταν είτε συνεργάτες είτε συμπαθούντες των κατακτητών. Μόνο οι πρόσφυγες εντάχθηκαν μαζικά στην αντίσταση. Αλλά κι αυτοί ευελπιστώντας να "πάρουν τα σπίτια των αστών"!
Θα είμαι ειλικρινής: οι Γερμανοί είχαν προαποφασίσει το Γκρέξιτ. Γι’ αυτό και πρότειναν μέτρα που ήταν σίγουροι πως η Ελλάδα θα τα απέρριπτε!  
Μπίνγκο! Μ’ ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια. Η χώρα μας σε ανθρωπιστική κρίση με συσσίτια, δελτία τροφίμων και καυσίμων, χωρίς φάρμακα, να εκλιπαρεί τον Σόιμπλε για ανθρωπιστική βοήθεια. Οι οικονομίες του Νότου υπό κατάρρευση. Γαλλία και Ιταλία να μη βρίσκουν δανεικά στις "αγορές" και να τρέχουν ζητιάνοι στο Βερολίνο.
Ο Τσίπρας δεν τους έκανε τη χάρη. Σήκωσε μεγάλο σταυρό, ίσως και να υπέγραψε το πολιτικό του τέλος. Αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Βλέπουμε τη "μεγάλη εικόνα". Κι η "μεγάλη εικόνα" είναι πως μείναμε ακόμα "ζωντανοί". Το "στράτευμά μας" δεν αποδεκατίστηκε σε μια μάχη χωρίς ελπίδα. Έμεινε σχεδόν ανέπαφο για την επόμενη αναμέτρηση.
Σύντροφοι, ο πόλεμος με το "σφαγείο του νεο-φιλελευθερισμού" και το Δ’ Ράιχ μόλις άρχισε. Στο τέλος σίγουρα θα νικήσουμε.
Σίγουρα θα κάνετε δεύτερες σκέψεις. Θα δείτε τα πράγματα πιο ψυχρά και λιγότερο συναισθηματικά. Και θα ξαναβρεθούμε στα ίδια ταμπούρια.
Η ποιότητα κι η αγνότητά σας είναι αξιοθαύμαστη και απαραίτητη στον αγώνα μας. 
Εμείς, οι πιο "ρεαλιστές", είμαστε πιο κωλοφάρα. 
Αλλά αυτή είν’ η Αριστερά.
Έχει ανάγκη και τους ονοιροπόλους ρομαντικούς και τους ρεαλιστές με το ψυχρό αίμα που όμως γυαλίζει το μάτι τους!

5 σχόλια:

morfeas είπε...

εγω τωρα γιατι πιστευω πως το δημοψηφισμα ηταν στημενο και η συμφωνια κλεισμενη απο τα πριν...

Ψονθομφανήχ είπε...

Σε αυτά ας απαντήσουν οι ιστορικοί του μέλλοντος.
Εμείς, ανεξάρτητα απ’ το τι υποψιαζόμαστε ή ποιες φήμες
κυκλοφορούν, πρέπει να κάνουμε κάθε φορά το χρέος μας.

Αν στο τέλος αποδειχθούν όλα στημένα και προκατασκευασμένα
το κρίμα στο λαιμό τους

Ανώνυμος είπε...

Ο Τσίπρας είναι άλλος ένας ημιμαθής πολιτικάντης που καμία σχέση έχει με την πραγματική πολιτική, όπως όλοι εξάλλου οι πολιτικάντηδες. Το ευρώ είναι σκληρό νόμισμα και δεν κάνει για το Ελλαδιστάν. Τα δάνεια όμως των ευρωπαίων είναι εμπρόσδεκτα προκειμένου να συνεχίζει να υπάρχει το οικοσύστημα των δημοσίων υπαλλήλων με τις συνταξάρες τους και η μούφα ψευδοαστική τάξη. Όταν ξυπνήσεις θα είναι αργά. Θα σας έχουν κουρέψει και τις καταθέσεις στο εξωτερικό.
lol

Ψονθομφανήχ είπε...

Για το ευρώ συμφωνώ.
Για τον Τσίπρα και το "Ελλαδιστάν" σε βρίσκω πολύ απόλυτο και ισοπεδωτικό.
Μην πολυδιαβάζεις Γιανναρά, έχει προ πολλού ξεκουτιάνει!

Τι ώρα να βάλω το ξυπνητήρι;

Ανώνυμος είπε...

Και μετά ξύπνησες!
Να κοιταχτείς για αλτσχάιμερ παππούλη!