Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (62) - Στην πόλη που κι οι Καδήδες γιορτάζουν τον Άι-Γιώργη!


Η Οινόη, Ορντού στα τούρκικα, είχε πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο πάνω από 5.000 Ρωμιούς. Όμως το ελληνικό κράτος με τις "Μεγάλες Ιδέες" του και τ’ όνειρο για "αναβίωση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας" κατόρθωσε να τους στοχοποιήσει. Τόσο αυτούς όσο και το σύνολο των χριστιανών Ρωμιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Οι Γερμανοί, σύμμαχοι τότε των Τούρκων, θεωρούσαν τους Ρωμιούς "πέμπτη φάλαγγα". Γι’ αυτό και εισηγήθηκαν την απομάκρυνση όλων των ενήλικων χριστιανών απ’ τα υποψήφια θέρετρα του πολέμου. Κι απ’ τις κρίσιμες γεωγραφικά περιοχές. Κι αυτό το πλήρωσαν με βαρύ τίμημα οι Ρωμιοί. Πολλοί άφησαν τα κόκαλά τους στα άνυδρα μέρη της ενδοχώρας που μεταφέρθηκαν για λόγους "εθνικής ασφάλειας"...
Η Οινόη, μεταξύ Αμισού και Κερασούντος, ήταν κάποτε το "Αμβούργο της Μαύρης Θάλασσας"! Έστελνε τα καράβια της ως την Αλεξάνδρεια. Κι όταν οι καραβοκύρηδες γύριζαν, μ’ όλο το τσούρμο τους, γίνονταν δεκτοί με κανονιοβολισμούς. Έκαναν μπάνιο σ’ έναν χαμάμ της παραλίας κι έπειτα εν πομπή πήγαιναν στα σπίτια τους και ξεφάντωναν με τους χαλβάδες και τα σιροπιαστά γλυκά των γυναικών τους.
Δυο πράγματα μου ’καναν εντύπωση στην καινούργια Οινόη.
Πρώτον, οι Τούρκοι συνεχίζουν να τιμούν τον Άι Γιώργη (Χιντριλέζ) και στήνουν μεγάλο πανηγύρι την ημέρα της γιορτής του. 
Δεύτερον, η περίφημη "συνοικία των καδήδων (= δικαστών)". Στην προκεμαλική Τουρκία στην Οινόη λειτουργούσε Σχολή Θεολογική-Νομική απ’ όπου έβγαιναν οι δικαστές που εφάρμοζαν τον ισλαμικό νόμο. 
Αυτοί, όταν έπαιρναν σύνταξη, επέστρεφαν στην Οινόη κι έχτιζαν διώροφα ή τριώροφα σπίτια, συγκροτώντας σιγά-σιγά ολόκληρη συνοικία που σήμερα αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο...

4 σχόλια:

akrat είπε...

!!!!!!!!!!


Αυτές οι μεγάλες ιδέες...... μπράβο που τα θυμίζεις..

Ψόνθο είπε...

Δεν είναι μόνο "υπενθύμιση" Άκρατ!

Οι περισσότεροι νεο-έλληνες δεν ξέρουν καν πως ο ξεριζωμός
των χριστινών-ρωμιών της Μαύρης Θάλασσας και της Μικρασίας
ήταν αποτέλεσμα τους ελληνικού μεγαλοϊδεατισμού!
Νομίζουν πως έτσι, στα καλά καθούμενα, οι Τούρκοι αποφάσισαν να
τους σφάξουν ή να τους διώξουν!

Ανώνυμος είπε...

Το χιντιρελέζ δεν είναι επίσημη ισλαμική γιορτή. Στο Ισλάμ δεν γιορτάζουν τον Άγιο Γεώργιο.

Ψονθομφανήχ είπε...

Σωστά, δεν είναι επίσημη αλλά "λαϊκή" γιορτή, όχι τόσο των ορθόδοξων σουνιτών όσο των αληβήδων κλπ