Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (77) - Οι "Καραμανλήδες" θύματα του ελληνικού εθνικισμού!

Εθνολογικά η Καππαδοκία του 9ου αιώνα ήταν Συριακή επαρχία. Με συνεχώς αυξανόμενο αρμενικό πληθυσμό.
Όμως, απ’ τις αρχές του 10ου αιώνα τα δεδομένα ανατρέπονται. Γίνονται οργανωμένοι αυτοκρατορικοί εποικισμοί και η Καππαδοκία γεμίζει Αρμένηδες. Είναι η περίοδος της μεγάλης άνθησης του αρμένικου στοιχείου της Αυτοκρατορίας.
Πλέον, σε όλα τα μεγάλα πόστα του Κράτους, Αυτοκράτορες, Πατριάρχες, Στρατηγοί, ανεβαίνουν Αρμένιοι. Η ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία γίνεται ουσιαστικά Αρμενική.
Το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα της αυτοκρατορίας είναι οι βαριά οπλισμένοι ιππείς. Οι λεγόμενοι "κατάφρακτοι". Το σώμα αυτό αποτελούνταν σχεδόν αποκλειστικά από Αρμένιους. Που θεωρούνταν οι καλύτεροι ιππείς της εποχής.
Το στερεότυπο του "αντρείου και ανίκητου Αρμένιου ιππέα" διασώζεται τόσο μέσα απ’ τη χριστιανική όσο κι απ’ τη λαϊκή παράδοση. 
Ο Άι Γιώργης ο δρακοκτόνος, καππαδοκικής καταγωγής, είναι η κλασσική μορφή του Αρμένη κατάφρακτου.
Αλλά κι ο έτερος Καππαδόκης, ο μυθικός Διγενής Ακρίτας, αν και γιος Σύρου και Ρωμαίας αριστοκράτισσας, έχει όλα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του Αρμένη ιππέα...
Την Καππαδοκία δόξασαν  κι οι αυτοκράτορες Νικηφόρος Φωκά κι ο ανιψιός του Τσιμισκί, γόνοι κι οι δυο της μεγάλης αρμενικής οικογένειας γαιοκτημόνων των Βάρντα Φωκά...
Ας κάνουμε ένα ιστορικό άλμα κι ας βρεθούμε στο 1924. Ένα χρόνο μετά την επίσημη ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, οι Χριστιανοί της Καππαδοκίας παίρνουν εντολή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μεταφερθούν στην Ελλάδα.
Θύματα κι αυτοί των "δύο Χίτλερ προ του Χίτλερ", δηλαδή του Βενιζέλου και του Κεμάλ.
Οι καημένοι χριστιανοί Καππαδόκες, οι λεγόμενοι "Καραμανλήδες", ζούσαν αιώνες στην περιοχή. Απόλυτα ειρηνικά με τους Αρμένηδες, τους Τούρκους και τους Κούρδους. Μιλούσαν αποκλειστικά την τουρκική γλώσσα, αλλά χρησιμοποιούσαν το ελληνικό αλφάβητο (τη λεγόμενη "καραμανλήδικη γραφή").
Εδώ θα ήθελα να διατυπώσω μια σύντομη άποψη για το Βενιζέλο. 
Βέβαια, δεν δημιούργησε ο ίδιος τη Μεγάλη Ιδέα, αλλά ήταν αυτός που κυρίως προσπάθησε να την υλοποιήσει. Και κατέστρεψε τα πάντα. Τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, χριστιανών και μουσουλμάνων, Τούρκων, Ελλήνων και Βουλγάρων.
Προκειμένου να κατακτήσει νέα εδάφη βάφτιζε Έλληνες ότι πετούσε, περπατούσε και κολυμπούσε: 
Μιλάς βουλγάρικα αλλά υπάγεσαι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο; Έλληνας είσαι! 
Μιλάς ελληνικά αλλά υπάγεσαι στη βουλγάρικη Εξαρχεία; Πάλι Έλληνας είσαι!  
Μιλάς τούρκικα αλλά γράφεις ελληνικά; Έλληνας!
Δε μιλάς ούτε γράφεις ελληνικά αλλά είσαι χριστιανός της οθωμανικής αυτοκρατορίας; Ελληνάρας!
Και δεν φτάνει που τους βάφτιζε όλους "Έλληνες". Τελείως αυθαίρετα τους θεωρούσε "υπόδουλους αδελφούς" και από μόνος του αναλάμβανε το έργο της "απελευθέρωσής" τους. 
Με αποτέλεσμα να τους στοχοποιήσει και να τους βάλει στο στόμα του λιονταριού, δηλαδή των αντίπαλων εθνικισμών, του τούρκικου και του βουλγάρικου.
Κι αυτόν τον άνθρωπο, που κατέστρεψε εκατομμύρια ζωές, τον θεωρούμε ακόμα εθνάρχη και μέγα πολιτικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: