Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Γιατί είμαι (ή δεν είμαι) Μαρξιστής! (Ε’ - Οι προλετάριοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τον Θρύλο παρά για τον Σοσιαλισμό!

Ο Μαρξ διατύπωσε την άποψη πως κάθε κοινωνικο-πολιτικό σύστημα εμπεριέχει τα στοιχεία της ανατροπής του. Οι εγγενείς αντιφάσεις του οδηγούν αναπόφευκτα στο μετασχηματισμό του.
Εγώ θα το πω πιο απλά: όλα τα "συστήματα" γίνονται για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες ανάγκες και συμφέροντα. Όταν πάψουν να τα υπηρετούν ή όταν τα συμφέροντα και οι ανάγκες αλλάξουν τότε ανατρέπονται και τα "συστήματα"! Τόσο απλά...
Αυτό λέει η κοινή λογική και η ιστορική εμπειρία. Και θα τολμούσα να πω πως η παραπάνω διαπίστωση είναι γενικής ισχύος νόμος. Αφορά όλα ανεξαίρετα τα "συστήματα", που, σημειωτέον, ως ανθρώπινα δημιουργήματα είναι ατελή και αναποτελεσματικά. 
Η άποψη του Μαρξ πως από τα υπόλοιπα συστήματα εξαιρείται το "σοσιαλιστικό", το οποίο δήθεν δεν έχει εσωτερικές αντιφάσεις κι άρα δεν θα ανατραπεί ποτέ, είναι μια κοινή ιδεοληψία που δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική...
Ο Μαρξ έλεγε πως το Κράτος υπηρετεί αποκλειστικά την κυρίαρχη τάξη. 
Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό ίσχυε στην εποχή του, αλλά σίγουρα δεν ισχύει στην μεταπολεμική Ευρώπη. Σήμερα το Κράτος, παρότι στην ουσία του παραμένει αυταρχικό και διεφθαρμένο, αποτελεί τη μόνη "ασπίδα προστασίας" των κοινωνικά αδυνάτων. Λέτε να είναι τυχαίο που οι φιλελέδες φαγώνονται να το διαλύσουν;
Γενικά, η οπτική του Μαρξ έπασχε από μια εμμονή στη μονομέρεια. 
Έβλεπε, π.χ., το γάμο ως έναν αστικό θεσμό προς αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης. Λες κι απ’ το γάμο δεν αναπαράγεται η τάξη των καπιταλιστών ή οι επαναστάτες που θα ανατρέψουν το καπιταλιστικό σύστημα θα είναι εξώγαμα τέκνα...
Η μονομέρεια του Μαρξ φαίνεται κι απ’ τον τρόπο που αντιμετωπίζει την τεχνολογία. Είναι υπέρ της όχι γιατί βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων αλλά γιατί επιταχύνει τις κοινωνικές αλλαγές. 
Όμως η τεχνολογία μπορεί και να λειτούργησε στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που προφήτευσε ο Μαρξ. Βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής και εργασίας των προλεταρίων, τους οδήγησε στον καταναλωτισμό, αύξησε την "αλλοτρίωση" και νέκρωσε κάθε επαναστατική διάθεση. 
Λέτε να έχουν περισσότερο δίκιο οι τεχνοφοβικοί αναρχικοί;
Ο Μαρξ έπεσε έξω και στο θέμα της "ταξικής συνείδησης"!
Στην πράξη αποδείχθηκε πως ακόμα και οι εξαθλιωμένοι εργάτες δεν ονειρεύονται σοσιαλισμούς και αταξικές κοινωνίες. Τους φτάνει ένα καλύτερο μεροκάματο, στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λιγότερες ώρες εργασίας και ... πρόκριση του Θρύλου στο τσάμπιον λιγκ.
Χθες βρέθηκα σε μια ταβέρνα με πελάτες γνήσιους προλετάριους. Καθόμουν και τους κοίταγα. Ένα ψιλοσόκ το έπαθα. Με αυτούς, αναρωτήθηκα, θα κάνει την επανάσταση ο Μαρξ;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό ίσχυε στην εποχή του, αλλά σίγουρα δεν ισχύει στην μεταπολεμική Ευρώπη. Σήμερα το Κράτος, παρότι στην ουσία του παραμένει αυταρχικό και διεφθαρμένο, αποτελεί τη μόνη "ασπίδα προστασίας" των κοινωνικά αδυνάτων. Λέτε να είναι τυχαίο που οι φιλελέδες φαγώνονται να το διαλύσουν;"

Την πέταξες πάλι!
Ένα χρεοκοπημένο βαλκανικό κράτος με συνταξάρες των 2 και 3000 ευρώ, βασικούς μισθούς στα 300 και 400 και αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχων 1 προς 1. Πωπώ ύβρις. Αλλά εσύ είσαι αριστερομαλάκας δεν χαμπαριάζεις από τέτοια.

Ψονθομφανήχ είπε...

Εξακολουθείς να μπερδεύεις το Κράτος
με τα ρουσφέτια των δήθεν αντικρατιστών-
φιλελέδων που μοίραζαν τα τριχίλιαρα για
να παίρνουν ψήφους και να συνεχίζουν
οι ίδιοι με την επιχειρηματική διαπλοκή
να κατακλέβουν το δημόσιο!

Ανώνυμος είπε...

Και ο Κατρούγκαλος τριχίλιαρα μοιράζει αστέρι μου.
Πλατσούριζε στη λιμνούλα σου.