Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Πόσο "δικτάτορας" ήταν ο Κάστρο;

Δεν αμφέβαλα πως οι φιλελέδες τρέφουν άσβεστο μίσος σε κάθε μορφής επαναστάτη, αλλά τόσο πάθος και χολή κατά του Φιντέλ δεν το περίμενα. 
Όχι πως υπήρχε περίπτωση να σεβαστούν τον μεγάλο επαναστάτη τη στιγμή του φυσικού του θανάτου, αλλά να... έλεγα πως θα διαφυλάξουν κάπως την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία τους...
Οι φιλελέδες, όπως και κάθε καθεστωτική δύναμη, ζουν με το άγχος και τον εφιάλτη της ανατροπής τους. Κι αυτό τους κάνει να χάνουν το μέτρο, να βυθίζονται στην ανασφάλειά τους και να παραλογίζονται...
Πασχίζουν ψυχαναγκαστικά να μας πείσουν πως ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός είναι το "τέλος της ιστορίας", "ό,τι καλύτερο και τελειότερο δημιούργησε ο άνθρωπος", "το πιο λογικό και σύμφωνο με την ανθρώπινη φύση σύστημα".
Όσοι διαφωνούν μαζί τους είναι "περιθωριακοί", "σαλεμένα μυαλά", "τρελή Αριστερά", όπως μας αποκαλούσαν οι Πρετεντέρηδες!
Η τακτική και επιχειρηματολογία τους είναι τυποποιημένη και συντονισμένη σε παγκόσμια κλίμακα. 
Κάθε φωνή, και κυρίως κάθε μαζικός πολιτικός φορέας, που διατυπώνει κάποια διαφορετική πρόταση χαρακτηρίζεται "λαϊκιστής". 
"Λαϊκιστές" η Λεπέν κι ο Τραμπ, "λαϊκιστές" κι ο Σύριζα, οι Ποδέμος, το Εργατικό Κόμμα Αγγλίας. Έτσι, άκριτα, τσουβαλιασμένα, ανιστόρητα, ανεγκέφαλα.
Όμως, πέρα απ’ την προπαγάνδα του, ο καπιταλιστικός ιμπεριαλισμός φρόντιζε πάντα να μην αφήσει κανένα περιθώριο επικράτησης και ευδοκίμησης οποιασδήποτε "εναλλακτικής λύσης". 
Κάθε λαϊκή ή κομμουνιστική επανάσταση έπρεπε είτε να ισοπεδωθεί εν τη γενέσει της είτε να στραγγαλιστεί το συντομότερο δυνατόν.
Μόλις στη Ρωσία άρχισε να επικρατεί η Οκτωβριανή Επανάσταση, οι Αγγλογάλλοι (μαζί με τους Έλληνες του Βενιζέλου) έσπευσαν να στείλουν το 1919 στρατό για την ανατροπή της. Και μόλις άρχισε να εδραιώνεται, 20 χρόνια αργότερα, φρόντισαν να στείλουν καταπάνω της τον Χίτλερ για να τους διαλύσει.
Τα ίδια έκαναν και στην Κούβα, τα ξέρετε, μην τα επαναλάβω.  Φυσικά, τα "μαύρα κοράκια" του καπιταλισμού ήξεραν καλά πως όταν ένα νέο καθεστώς δεχθεί εξ αρχής μια τόσο ασύμμετρη επίθεση και απειλή, είτε θα καταρρεύσει είτε, για να επιβιώσει, θα μετατραπεί σε τόσο σκληρό που θα γίνει κάποια στιγμή και αντιπαθητικό.
Όταν ο Λένιν κι ο Κάστρο βρέθηκαν στην μπούκα των δυτικών κανονιών και πυραύλων, με εμπάργκα, εμπορικούς αποκλεισμούς και χώρες διαλυμένες απ’ τα προηγούμενα καθεστώτα και την επανάσταση, το τελευταίο που θα τους ενδιέφερε ήταν να είναι συνεπείς με τον σοσιαλιστικό ουμανισμό.
Δεν θέλω να γίνω απολογητής κανενός καθεστώτος ούτε να αγιοποιήσω ιστορικές προσωπικότητες. 
Αλλά ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν σε συνθήκες οριακές. Ο σοσιαλισμός για να υλοποιηθεί θέλει μακρά περίοδο εσωτερκής και εξωτερικής ειρήνης. Δεν πατάς ένα κουμπάκι ή τραβάς μια σκανδάλη και έρχεται.
Αυτό το ξέρουν οι καπιταλιστές και δεν πρόκειται να δώσουν χρόνο να ανασάνει καμία "εναλλακτική" πρόταση εξουσίας στον κόσμο. Θα την πολεμήσουν μέχρις εσχάτων ώστε να την ανατρέψουν ή να την αναγκάσουν να σκληρύνει εσωτερικά, να μετατραπεί σε μια μορφή "δικτατορίας" ώστε να μπορούν να προπαγανδίζουν πως "είτε εμείς είτε τα γκούλαγκ", "κάθε επανάσταση εναντίον μας οδηγεί νομοτελειακά σε δικτατορία" κ.λπ. 
Στην Ελλάδα ζήσαμε ένα τέτοιο σενάριο, σε πολύ λάιτ μορφή, το πρώτο επτάμηνο του 2015. Όπου εσωτερική και εξωτερική τρόικα βάλθηκαν με κάθε τρόπο να απαλλαγούν απ’ την ανεπιθύμητη και ενοχλητική "ριζοσπαστική Αριστερά" που νίκησε στις εκλογές του Γενάρη.
Ο τρόπος που αντιμετώπισε τη διπλή αυτή επίθεση η κυβέρνησή μας ήταν, κατά τη γνώμη μου, επιτυχής γιατί αξιοποίησε την εμπειρία της παγκόσμιας Αριστεράς. 
Ούτε σε "εσωτερική σκλήρυνση" οδηγήθηκε, τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες έμειναν στο απυρόβλητο, ούτε τους έκανε τη χάρη να ισοπεδώσει τη χώρα στο όνομα μιας δήθεν ιδεολογικής καθαρότητας δίνοντας στους απέναντι το δικαίωμα να τσιρίζουν "ποτέ ξανά Αριστερά"!
Η κυβέρνησή μας έκανε τους αναγκαίους και επίπονους συμβιβασμούς, έκανε τις υποχωρήσεις που έπρεπε, κέρδισε πολύτιμο χρόνο ώστε σήμερα να μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο...

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω ξεσκίστηκες στα επιχειρήματα. Πειστήκαμε, έτσι είναι..
Άσε ρε κακομοίρη.

Ανώνυμος είπε...

http://atheofobos2.blogspot.gr/2016/12/blog-post.html

Ψονθομφανήχ είπε...

Καλά τώρα, ο γραφικός Τζήμερος δεν είναι και ό,τι
αντικειμενικότερο!
Οι αστοί-φιλελέδες θεωρούν "δημοκρατία" αυτό που
γίνεται π.χ. στις ΗΠΑ. Όπου βγαίνει Πρόεδρος αυτός που παίρνει
2 εκατ. ψήφους λιγότερους.
Και για να κατέβεις υποψήφιος πρέπει να έχεις εξασφαλίσει εκατοντάδες
εκατομ. οικονομική βοήθεια απ’ τ’ αφεντικά του Τζήμερου.
Για τέτοια "ελευθερία" και "δημοκρατία" μιλάει ο Τζήμερος.
Και μια ολόκληρη Αμερική, δήθεν "δημοκρατική" στήνει τις δικές της
πολιτικές δυναστείες τύπου Κένεντυ, Μπους, Κλίντον και κάτι λένε και για σύζυγο Ομπάμα.
Τόση ελευθερία για τους υπόλοιπους φουκαράδες αμερικλάνους...

xidekouti είπε...

Ουσιαστικά η κυβερνησή μας είναι ηττημένη, στην πραγματικότητα ο λαός μας είναι ηττημένος. Μπορεί να είναι διαφορετικά όσο αφηνόμαστε να έιμαστε το πειραματόζωο της ευρωζώνης, το μάυρο πρόβατο για να συνετίζονται οι υπόλοιποι;;

Χιλιοείπωμένες, μάλλον και κουράστικές πλέον διαπιστώσεις. Τουλάχιστον τούτοι δω είπαν θα επαναδιαπραγματευτούν, το έπραξαν ειλικρινώς, τον ήπιαν, μαζί ασφαλώς τον πίνουμε και εμέις!!

HASTA LA VICTORIA!

Ψονθομφανήχ είπε...

Τον ήπιαμε "πολλά βαρύ και όχι"!

Ανώνυμος είπε...

Γράφεις τη μία μαλακία μετά την άλλη και αυτά τα θεωρείς επιχειρήματα. Νομίζω το ξέρεις ότι είσαι για τα πανηγύρια και ότι πάσχεις από σύνδρομο καταδίωξης όπως και οι άλλοι αριστερορωμιοί. Ε δεν σας έμεινε και τίποτε άλλο να λέτε, παρά μόνο ότι σας επιβουλεύονται και σας λοιδωρούν. Άσε ρε κακομοίρη. Άντε γράψε κάνα κείμενο με πέη.

Ψονθομφανήχ είπε...

Καλή ιδέα δικέ μου...

Ανώνυμος είπε...

Έτσι μπράβο απελευθερωμένε ρωμιέ.
Η βλακεία πάντως είναι ανίκητη.

Heliotypon είπε...

Αδερφέ οι όποιες ταμπέλες ποτέ δεν βοήθησαν. Ολόκληρος ο σοσιαλιστικός κόσμος δέχτηκε την μεταπολίτευση από κομμουνισμό σε whatever ισχύει σήμερα, ακριβώς γιατί με τον λεγόμενο (λάθος εφαρμοσμένο) σοσιαλισμό δεν πήγαινε το πράγμα πουθενά. Κι ο Κάστρο καλώς έκανε την επανάσταση. Αλλά όταν αυτή πέτυχε έπρεπε να κάνει εκλογές και όχι να τους κάτσει στον σβέρκο 50+ χρόνια χωρίς να τους ρωτήσει. Από πού αντλούσε την εξουσία ο σύντροφος Φιντέλ; Εμάς 7 χρόνια μας κάθησαν οι δικτάτορες και φτάσαμε στα όριά μας. Οι Κουβανοί πώς τον άντεξαν 50+ χρόνια; Δικτάτορας είναι όποιος κάθεται στο σβέςρκο του λαού με το ζόρι, ό,τι πολίτευμα κι αν αντιπροσωπεύει. Η δικατατορία δεν απαλάσσεται αν κάνει και κάποια θετικά πράγματα. Ούτε εξ' ορισμού οι αριστεροί δικτάτορες είναι καλοί και οι δεξιοί κακοί. Μπορεί να έχεις άλλη αντίληψη για τον τρόπο διακυβέρνησης και τα καθεστώτα, αλλά ο κόσμος δεν είδε καλό με τις δικτατορίες, οποιουδήποτε είδους και χρώματος.

Ψονθομφανήχ είπε...

γενικώς, με βρίσκεις σύμφωνο Κουασιμόδε. Με προβληματίζει όμως ιδιαίτερα από του λες για "εκλογές". Φυσικά θα έχεις αντιληφθεί πως οι "ελεύθερες εκλογές" του δυτικού κόσμου κάθε άλλο παρά ελεύεθρες είναι. Υπάρχουν χίλιοι δυο δίαυλοι και τρόποι να καθορίσουν-ελέγξουν-αλλοιώσουν τη βούληση των ψηφοφόρων.
Εγώ θα προτιμούσα ένα κοινωνικο-πολιτικό σύστημα με "ελεύθερες επιλογές". Η άμεση δημοκρατία είναι πλέον και εφικτή και αναγαία.
Αρκεί ν’ ανέβει το επίπεδο των λαών που σκόπιμα κρατιέται χαμηλό
για την εύκολη χειραγώγηση τους...

Heliotypon είπε...

Κι εγώ συμφωνώ με όσα λες. Αλλά προκύπτουν ερωτηματικά στα οποία δεν έχω βρει μέχρι στιγμής απαντήσεις. Πώς θα ήταν η άμεση δημοκρατία και πόσο εύκολη θα ήταν η εφαρμογή της στην πράξη; Οι ελεύθερες εκλογές του δυτικού λεγόμενου κόσμου (δεν είναι όλοι στη δύση, π.χ. η Αυστραλία, η Ιαπωνία, κ.α.) είναι όχι 100%, αλλά πολύ πιο ελεύθερες από τις "δημοκρατίες" τύπου Β. Κορέας και Κούβας. Απόδειξη οι εκπλήξεις που συχνά μας προκύπτουν. Και όπως είχε πει κάποιος (δεν θυμάμαι ποιός), "Η δημοκρατία είναι ένα πολύ κακό πολίτευμα, αλλά δεν έχουμε βρει κανένα καλλίτερο μέχρι τώρα". 'Η όπως είπαν οι δικοί μας "Το μη χείρον βέλτιστον". Και το επίπεδο των λαών πώς θα ανέβη; Χωρίς σωστή παιδεία; 'Η μήπως σωστή παιδεία υπήρξε στα σοσιαλιστικά καθεστώτα που προσπαθούσαν να ντοπάρουν τον κόσμο για να κρατήσουν τις χλιδάτες θέσεις του τα μέλη του κόμματος; 'Η μήπως υπάρχει στη Β. Κορέα ή στην Κούβα, ή στην Ελλάδα με τον υποτιθέμενο σοσιαλισμό του Α.Π. (που τον θεωρήσαμε σωτήριο κι εγώ μαζί, μέχρι που άνοιξαν τα μάτια μου); Η δύση έχει καλλίτρη παιδεία και καλλίτερη δημοκρατία (όχι τέλεια) ακριβώς επειδή έχει καλλίτερη και αξιοκρατική παιδεία αριστείας. Εδώ δεν θέλουμε αριστεία για να επιπλέουν οι εκάστοτε ("δεξιοί" ή "αριστεροί") φελλοί. Ειδικά το δικό μας πρόβλημα έχει ηλικία 2000+ ετών. Γιατί δεν περάσαμε τις εξελικτικές διαδικασίες της Ευρώπης, αλλά είμαστε υπόδουλοι σε ρωμαίους, βυζαντινούς και οθωμανούς για 2000+ χρόνια. Πώς να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο μέσα σε μόλις 200 χρόνια; Γίνεται; δεν γίνεται! Οι λαοί που θέλουν και ξέρουν να προοδεύσουν το κατορθώνουν, στο τέλος, κόντρα στη χειραγώγηση. Οι λαοί σαν εμάς στην παρούσα φάση, έχουν ακόμα πολύ κουπί να τραβήξουν... Δυστυχώς!