Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Τι πρέπει να ξέρουμε για την Κατοχή (ΙΕ’ - Ο κρίσιμος Νοέμβρης του 1942)

68) Εκτός του ΕΑΜ μεγάλη απήχηση στην αθηναϊκή νεολαία, τουλάχιστον μέχρι και το 1942, είχε και μια αστική οργάνωση με άτυπο πολιτικό ηγέτη τον τότε φέρελπι πολιτικό Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Πρόκειται για την ΠΕΑΝ (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζόμενων Νέων). Κορυφαία αντιστασιακή της ενέργεια η ανατίναξη των κεντρικών γραφείων της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Ελληνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση), στην οδό Πατησίων 8, σκοτώνοντας πολλά κορυφαία μέλη της και τον αρχηγό της. Αυτό οδήγησε στην ματαίωση των σχεδίων της ΕΣΠΟ να στείλει μαζικά Έλληνες εργαζομένους στη Γερμανία και να συγκροτήσει Ελληνικό Τάγμα που θα πολεμούσε στο Ανατολικό Μέτωπο στο πλευρό των Γερμανών. Το ΕΑΜ θεωρούσε την ΠΕΑΝ ανταγωνιστική οργάνωση και αρχικά καταδίκασε ως "προβοκάτσια" την παραπάνω ενέργειά της...
69) Ο Νοέμβρης του 1942 ξεκίνησε με καλά νέα. Κυκλοφορεί η είδηση πως οι Σύμμαχοι νικούν στο Ελ Αλαμέιν, στις 4 του μηνός αρχίζει η μεγάλη αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ και στις 25 ανατινάζεται η γέφυρα του Γοργοποτάμου. Η ανατίναξη της γέφυρας δεν ήταν μια ενέργεια που αφορούσε την ελληνική υπόθεση άμεσα. Έγινε αποκλειστικά για να διευκολύνει τον συμμαχικό αγώνα στη βόρεια Αφρική. Οι 9 εκτελεσθέντες Έλληνες (ως αντίποινα) θυσιάστηκαν για την συμμαχική υπόθεση. ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ συμμετείχαν προκειμένου να αποδείξουν πως: α) υπάρχουν, β) είναι επιχειρησιακά ετοιμοπόλεμοι και αξιόπιστοι σύμμαχοι των Βρετανών, γ) μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στον αντιναζιστικό αγώνα, άρα αξίζει να ενισχυθούν με οπλισμό και χρυσές λίρες Αγγλίας. 
70) Στις 22 Δεκεμβρίου 1942 το ΕΑΜ διοργανώνει την πρώτη μεγάλη μαζική διαδήλωση στην Αθήνα, με τη συμμετοχή άνω των 30.000 πολιτών. Η διαδήλωση αυτή είναι κομβικής σημασίας καθώς: α) είναι η πρώτη μη κλαδική-επαγγελματική αντιστασιακή ενέργεια, β) για πρώτη φορά προβάλλονται ευρύτερα πολιτικά συνθήματα όπως ο τερματισμός των συλλήψεων-βασανιστηρίων-εκτελέσεων, γ) είχαμε τον πρώτο καταγεγραμμένο νεκρό του μαζικού αντιστασιακού κινήματος, τον φοιτητή Μήτσο Κωνσταντινίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: