Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Πόσο "ένδοξοι" ήταν οι βασιλείς του Βυζαντίου? (Γ' - Οικογένεια-Χίτλερ!)

Ο Κωνσταντίνος όταν πέθανε άφησε τρεις γιους, οι οποίοι συνέχισαν την "ιερή παράδοση" του πατέρα τους και εξολόθρευσαν όλους τους συγγενείς που ενδεχομένως προέβαλαν διεκδικήσεις στο θρόνο. Εννοείται πως με την πρώτη ευκαιρία δεν θα δίσταζαν να σφαχτούν και μεταξύ τους.
Οι τρεις γιοι συναντήθηκαν το καλοκαίρι του 338 μ.Χ. στην Παννονία και προέβησαν στην οριστική διανομή του ρωμαϊκού κράτους που τόσο αίμα έχυσε για να ενοποιήσει ο πατέρας τους. Ο μεγαλύτερος, Κωνσταντίνος, διατήρησε τα εδάφη που έλεγχε ως τότε, δηλαδή Γαλατία-Ισπανία-Αγγλία. Ο Κώνστας πήρε την Ιταλία, τη Ρώμη και κάποια εδάφη της Β. Αφρικής. Ο Κωνστάντιος έμεινε κάτοχος της Ανατολής, δηλαδή από Ελλάδα, Θράκη, Νέα Ρώμη και πέρα...
Δυο χρόνια αργότερα ο Κωνσταντίνος, που αισθανόταν "ριγμένος" απ' τη μοιρασιά, διεκδίκησε την Ιταλία, αλλά σκοτώθηκε σε μια συμπλοκή κι έτσι ο Κώνστας έμεινε μόνος κυρίαρχος στη Δύση.
Δέκα χρόνια αργότερα, το 350 μ.Χ. ένας αξιωματούχος, ο Μάγνος Μαγνέντιος, αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας στη Γαλατία. Ο Κώνστας έχασε τον έλεγχο, προσπάθησε να διαφύγει στην Ισπανία, αλλά οι διώκτες του τον συνέλαβαν και τον σκότωσαν. Έτσι, σιγά-σιγά, το σόι του Κωνσταντίνου του "Μεγάλου" άρχισε να εξαφανίζεται από προσώπου γης...
Τώρα όμως έρχεται η "μεγάλη ώρα" του Κωνστάντιου. Που είχε φροντίσει να σφάξει όλα τα ξαδέλφια και ανήψθα του, εκτός δύο, του Γάλλου και τον Ιουλιανού, τους οποίους σχεδίαζε να ξεκάνει την κατάλληλη στιγμή. 
Ο Κωνστάντιος, λοιπόν, αρπάζει την ευαιρία, και στρέφεται με μεγάλο στρατό ενάντια στον Μαγνέντιο, τον οποίο κατατροπώνει και γίνεται αυτοκράτορας ολόκληρης της αχανούς αυτοκρατορίας. 
Όμως, πριν εκστρατεύσει εναντίον του Μαγνέντιου, άφησε στην Ανατολή ως υπερασπιστή των συνόρων τον ανιψιό του Γάλλο, τον οποίο πάντρεψε με την κόρη του Κωνσταντία. Ο Γάλλος έδειξε μεγάλες στρατιωτικές ικανότητες, έγινε αγαπητός στο στρατό, οπότε άρχισε να γίνεται "επικίνδυνος". Έτσι, ο Κωνστάντιος τον αποκεφάλισε το 354 μ.Χ. στη Νόλα της Ιστρίας, εκεί που ο πατέρας του Μέγας Κωνσταντίνος είχε σκοτώσει τον γιο του Κρίσπο. Μιλάμε τώρα για "οικογένεια-Χίτλερ"!
Σταδιακά ο Κωνστάντιος γίνεται όλο και πιο καχύποπτος και ωμός. Προχωράει σε συλλήψεις και εκτελέσεις κάθε αξιωματούχου που κάτι ψιθυρίζεται εις βάρος του. Σκοτώνει μέχρι και τον Σιλβανό, που ήταν φίλος του Μαγνέντιου και με την αποστασία του βοήθησε καθοριστικά στην επικράτηση του Κωνστάντιου. 
Στα ανατολικά σύνορα οι Πέρσες επιχειρούν εισβολή. Ο Κωνστάντιος αναθέτει τη διοίκηση του δυτικού στρατού στον Ιουλιανό, τον μόνο συγγενή του που έμενε ζωντανός, κι ο ίδιος κατευθύνεται στα ανατολικά σύνορα.
Ως προς τα θρησκευτικά, ο Κωνστάντιος ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση, υποστηρίζοντας τους Αρειανιστές, αλλά με πολύ φανατικότερο τρόπο. 
Παρά την προσπάθεια της Εκκλησία να συσκοτίσει την ιστορική αλήθεια, και ο "άγιος" Κωνσταντίνος μάλλον έκλινε προς τον αρειανισμό, καθώς οι σημαντικότεροι ιεράρχες που συνεργαζόταν ανήκαν σε αυτή την παράταξη. Βέβαια, ο ίδιος αδυνατούσε να αντιληφθεί τις λεπτές δογματικές διαφορές, καθώς μάλιστα αγνοούσε και την ελληνική γλώσσα που κατεξοχήν χρησιμοποιούσαν οι επίσκοποι της εποχής του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: