Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Πόσο "ένδοξοι" ήταν οι βασιλείς του Βυζαντίου? (ΙΑ' - Σχιζοφρενείς βασιλιάδες!)

Ο Ηράκλειος δυστυχώς έπασχε από μια ψυχική ασθένεια που την κληρονόμησε στους απογόνους του. 
Στο θρόνο τον διαδέχθηκε ο γιος του Κωνσταντίνος Β', που ήταν γενικά φιλάσθενος. Πέθανε μόλις τρεις μήνες βασιλείας. Επισήμως λόγω ασθένειας. Αλλά όλοι γνώριζαν πως τον δηλητηρίασε η Μαρτίνα, δεύτερη σύζυγος του Ηρακλείου, προκειμένου ν' ανεβάσει στο θρόνο τον δικό της γιο, τον Ηρακλεωνά. Οι μηχανορραφίες αποκαλύφθηκαν και ακολούθησε στάση λαού και στρατού. Έκοψαν τη γλώσσα της Μαρτίνας και τη μύτη του Ηρακλεωνά και τους εξόρισαν. Μιλάμε τώρα για πολύ "πολιτισμένες" καταστάσεις. Καθαρά καυκασιανές, που καμιά σχέση δεν είχαν με την ελληνική παράδοση.
Στο θρόνο ανέβασαν τον γιο του αδικοχαμένου Κωνσταντίνου, τον Κώνστα Β'. Δυστυχώς εκδήλωσε κι αυτός την ψυχική παράκρουση που βασάνισε τον παππού του Ηράκλειο, ζώντας διαρκώς μέσα στο φόβο των εις βάρος του συνωμοσιών. Υποπτεύθηκε τον αδελφό του Θεοδόσιο, ιδιαίτερα αγαπητό στο λαό, τον οποίο αρχικά χειροτόνησε διάκονο για να μην μπορεί να διεκδικήσει κοσμική εξουσία. Και στη συνέχεια τον εκτέλεσε! Επίσης "πολιτισμένα" πράγματα...
Ο Κώνστας είχε την κλήση ν' ασχολείται υπερβολικά και με τα θεολογικά. Ενεπλάκη και στις δογματικές διαμάχες ως υπέρμαχος του Μονοθελητισμού. Έτσι ήρθε σε ρήξη με την εκκλησία της Ρώμης, που ως εκείνη την εποχή ήταν ο βράχος της Ορθοδοξίας, ενώ στην Κωνσταντινούπολη γίνονταν πατριάρχες οι μεγαλύτεροι "αιρεσιάρχες". 
Την ευκαιρία εκμεταλλεύτηκε ο έξαρχος Αφρικής Πατρίκιος Γρηγόριος, που με το πρόσχημα προάσπισης της Ορθοδοξίας, αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας. Ο Κώνστας για να κατευνάσει τα πνεύματα εξέδωσε ένα απ' τα πιο παράδοξα διατάγματα της ιστορίας, που απαγόρευσε κάθε θεολογική συζήτηση σχετικά με τις θελήσεις και ενέργειες του Ιησού...
Το 662-3 ο Κώνστας με το στόλο του εκστράτευσε στη δύση, θέλοντας να καταλύσει το βασίλειο των Λογγοβάρδων που περνούσε εσωτερική κρίση. Τελικά υπέστη συντριπτική ήττα. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στις Συρακούσες θέλοντας να μεταφέρει εκεί την πρωτεύουσα του κράτους του, καθώς στην Κωνσταντινούπολη ήταν πλέον ανεπιθύμητος. Ουσιαστικά προσπάθησε να μιμηθεί τον παππού του Ηράκλειο που επιχείρησε να μεταφέρει την πρωτεύουσα στην Καρχηδόνα. 
Τελικά δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τα σχέδιά του γιατί τον πρόλαβαν οι δολοφόνοι του...

9 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Τον "πρόλαβαν", όπως τον Ιουλιανό τον "Παραβάτη"; 😛

Ψονθομφανήχ είπε...

Όχι και τόσο μουλωχτά! Τη δολοφονία του Ιουλιανού δεν ομολόγησαν
ποτέ επίσημα οι Χριστιανοί, απλά ανακήρυξαν "άγιο" τον δολοφόνο του!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Και ποιός ήταν αυτός, ο γενναίος "αθλητής" του Χριστού;
Έχω ακούσει για τον άγιο Μερκούριο, αλλά δεν είμαι σίγουρος..

Ψονθομφανήχ είπε...

Ναι, σ΄θμφωνα με μη επίσημη παράδοση της Εκκλησίας είναι ο Μερκούριος! Υποτίθεται πως οι χριστιανοί, και μάλιστα άγιοι, δεν σκοτώνουν ανθρώπους...

issallos είπε...

τον "Αγιο" Μερκουριο... επισης του δινουμε την μορφη του Χριστου κατα τους εικονογραφικους κωδικες.... τυχαιο? Τι Ωραια που'ναι η αγιοποιηση !!!!
Επισης οταν επιχηρησε Ο Ηρακλειος να μεταφερει την πρωτευουσα στην Καρχηδονα εγω "ζουσα" το 623 μ.χ περιπου στο Βουλου-Μπιλις και οι αρχιερεις σποκεφαλισαν μερικους απο το πληρωμα μου. Αλλα αυτο ειναι μια αλλη ιστορια που δεν ειναι του παροντος θεματος.

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Ο "Άγιος" Κύριλλος, ο "Άγιος" Θεοδόσιος"... έχουμε πολλούς!

Ψονθομφανήχ είπε...

Αυτό που έγραψε ο Ίσσαλλος για το Βουλου-Μπίλις μας ενδιαφέρει...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Περί τίνος πρόκειται;

issallos είπε...

θα κανω συντομα, σχετικη δημοσιευση για το Βουλού Μπιλίς.... ειχα κανει και παλαιωτερα αλλα τωρα εχω να σας πω κι αλλα !!!!! Πχ εμαθα οτι ηταν λιμανι με νοτιο προσανατολισμο και εχει να κανει με ολη την περιοχη νοτιο ανατολικα του Μαροκου οπου καποτε εκει, ηταν θαλασσα. Καλησπερες φιλοι μου !!!