Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Με τον Θρύλο στην Ευρώπη (Η' - Μπορεί ο Σα να γίνει Καμύ?)

  
Απόψε παίζουμε πάλι με την Ολυμπίκ Μαρσέιγ. Αυτή τη φορά στην έδρα της.
Δεν ξέρω ακριβώς γιατί, αλλά τη Μαρσέι την έχω ταυτίσει στο μυαλό μου με τον μεγάλο Γαλλο-αλγερινό φιλόσοφο Αλμπέρ Καμύ. 
Τον βλέπετε στην εικόνα. Είναι αυτός με την τραγιάσκα και το κασκόλ που κάθετε σταυροπόδι. Ήταν κοντοστούπης, αλλά πολύ ταλαντούχος τερματοφύλακας. 
Η μεγαλύτερη ομάδα της Αλγερίας τον είχε μυριστεί, τον ενέταξε στις ακαδημίες της. Και η ομάδα της Μασσαλίας ήταν έτοιμη να τον αγοράσει. Αλλά προσβλήθηκε από φυματίωση και αναγκάστηκε στα 18 του, το 1932, να παρατήσει το ποδόσφαιρο.
Αυτό του προκάλεσε μεγάλο ψυχολογικό τραύμα.
Σύμφωνα με τον Καμύ, το πλεονέκτημα του ποδοσαφαίρου είναι πως έχει μια εσωτερική τάξη σ' έναν παράλογο κόσμο. Και πώς να μην είναι εντελώς παράλογος ένας κόσμος ρατσιστικός, που στην εποχή του Καμύ αποκαλούσε τους βορειοαφρικανούς ποδοσφαιριστές "μαυροπόδαρους" (πιέ νουάρ)?
Ο ίδιος αποκάλυψε αργότερα πως προτίμησε τη θέση του τερματοφύλακα για να προστατεύει το μοναδικό ζευγάρι παπούτσια που διέθετε.
Αλλά σίγουρα θα είχε κι άλλους ενδόμυχους λόγους. Η θέση του τερματόρου είναι πολύ σημαντική και ταυτόχρονα μοναχική. Βλέπει όλο το γήπεδο και μπορεί να κατευθύνει την ομάδα, άρα να λειτουργεί ως άτυπος αρχηγός. 
Αν δεν είσαι οξυδερκής, με ισχυρή προσωπικότητα και λίγο... υπαρξιστής φιλόσοφος δεν μπορείς να σταθείς με αξιώσεις κάτω απ' τα δοκάρια.
Στο αποψινό ματσάκι νομίζω πως για να τη βγάλουμε καθαρή πρέπει ο τερματοφύλακάς μας να γίνει για δυο ωρίτσες ... Καμύ!

11 σχόλια:

μί είπε...

χίλιες φορές να ακούω περί ψυχολογίας -που έχει και την ομορφιά της εδώ που τα λέμε- παρά να διαβάζω ποδοσφαιρικά θέματα :))

Ψονθομφανήχ είπε...

το λες αυτό εσύ που έκανες ταξιδάκια και
με συνδέσμους οπαδών?

μί είπε...

τους ποδοσφαιρικούς όρους όμως δεν τους καταλαβαίνω όταν τους διαβάζω...άλλη σημασία έχει πχ η λέξη γκολ στους ποδοσφαιρικούς όρους και άλλη σημασία έχει για εμένα αυτή η λέξη, σαν έκφραση δηλαδή έπρεπε να λένε "μπήκε η μπάλα στο δίχτυ" και όχι "γκολ"..να, αυτά με χαλάνε εμένα

μήπως ήθελα που πήγαινα? λόγο των ιδιαιτέρων πήγαινα..

μί είπε...

γκολ σημαίνει "είμαι γκολ", δεν θα μας τα λέτε όπως θέλετε εσείς οι ποδοσφαιρόφιλοι :))

Ψονθομφανήχ είπε...

έχεις ακούσει ένα τραγουδάκι που λέει
"παρακάλα-παρακάλα
στο πλεχτό να πάει η μπάλα"?
Ε, λοιπόν, έχει πλέον επιβεβαιωθεί και
επιστημονικά.
Όταν χάνει η ομάδα του, ο άντρας δεν μπορεί
το βράδυ να λειτουργήσει σεξουαλικά!

Καλά, λοιπόν.
Αύριο το πρωί θα ανεβάσουμε νέο ποστάκιον...

μί είπε...

για τους ποδοσφαιρικούς όρους γκρίνιαξα, δεν είπα εγώ οτι δεν μου άρεσε η δημοσίευση...σίγουρα πάντως θα προτιμούσα να βρεθώ σε εναν αγώνα ποδοσφαίρου, παρά σε μια διάλεξη ψυχολογίας, που ναι μεν έχει την ομορφιά της -όπως λένε οι άλλοι και γι' αυτό το είπα νωρίτερα- αλλά εγώ θα προτιμούσα τον αγώνα.. όλα αυτά έχουν να κάνουν με το live :))

μί είπε...

καλύτερα δηλαδή να βλέπεις άντρες μαζεμένους να παίζουν με μια μπάλα, παρα ενα άτομο να μιλάει ακίνητο και να αναπτύσσει θεωρίες

μί είπε...

ψυχολογικές θεωρίες..ξέχασα να το γράψω πριν

Ψονθομφανήχ είπε...

ναι, ξέρω, έχεις κόλλημα με τα λάιβ

Ανώνυμος είπε...

Ο Ολυμπιακός έπαιξε ποδόσφαιρο επιπέδου Champions League στο Βελοντρόμ όμως βρήκε απέναντι του, εκτός από την Μαρσέιγ, διαιτησία ερασιτεχνικού επιπέδου.
Σε μια βραδιά που εξελισσόταν θριαμβευτικά ήρθε ο Ισπανός διαιτητής Μανθάνο και το VAR να υποχρεώσουν τον Ολυμπιακό σε ήττα με 2-1 με δύο πέναλτι υπέρ των Γάλλων.
https://www.megatv.com/2020/12/02/champions-league-me-dyo-penalti-katadikase-se-itta-ton-olympiako-kontra-sti-marseig-o-ispanos-diaititis/

Πωπώ!
Τί -μου -λες..;

Ψονθομφανήχ είπε...

Aνατρίχιασες?