Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

"Φιλοσοφικό ημερολόγιο κλεισούρας"! (KΔ’ - Αφού είμαι παπαρούνα, γιατί με πιέζεις να γίνω χουρμάς?)

 

Αν το καλοσκεφτούμε, τι είναι ο άνθρωπος? Ένας σπόρος είναι με το γενετικό υλικό των γονιών του και μια ζωτική ενέργεια που πυροδοτεί τη διαδικασία της ανάπτυξής του.
Κι όπως συμβαίνει με κάθε σπόρο, έτσι και ο άνθρωπος είναι βιολογικά προγραμματισμένος να εξελιχθεί σε συγκεκριμένο άτομο. Ψηλό, κοντό, όμορφο, άσχημο, θεωρητικό, πρακτικό, έξυπνο, λιγότερο έξυπνο κ.λπ. Όπως δεν γίνονται όλοι οι σπόροι το ίδιο φυτό ή δέντρο, έτσι δεν γίνονται κι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Ούτε ίσοι...
Για να είναι ευτυχισμένος ο άνθρωπος, κατά τη γνώμη μου, αρκεί να ανακαλύψει τι είδος σπόρος είναι και να προσπαθήσει να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερος στα πλαίσια των ορίων του. 
Να το πω μεταφορικά. Αν εγώ είμαι σπόρος παπαρούνας και προσπαθήσω να γίνω πλάτανος θα είμαι μια ζωή δυστυχισμένος. Κι αν είμαι σπόρος αμπελιού και καταπιεστώ να γίνω κριθάρι πάλι χάλια θα είμαι...
Κι εδώ ξεκινάει το πρόβλημα. Όχι από μας, αλλά από την οικογένεια και γενικά το περιβάλλον που θα βρεθούμε. Εκείνοι που στην ουσία μάς κάνουν δυστυχισμένους είναι αυτοί που στην αρχή της ζωής μας αντί απλά να μας βάλλουν λίγο λίπασμα και να μας ποτίσουν με λίγο νεράκι, αφήνοντάς μας να γίνουμε αυτό που είμαστε, προσπαθούν να μας κάνουν κάτι άλλο. 
Για το καλό μας υποτίθεται. Αλλά πόσο καλό θα κάνεις σε ένα καλαμπόκι αν το υποχρεώσεις να γίνει χουρμάς?
Ο κάθε άνθρωπος νιώθει χαρά μόνο εκεί που πραγματικά ανήκει. Στον έναν αρέσει να περνάει όλη μέρα κάνοντας μαθηματικές πράξεις. Ο άλλος γουστάρει να ζωγραφίζει, να τραγουδάει, να γράφει διηγήματα. Ο τρίτος τρελαίνεται με τον αθλητισμό, με το να φοράει ράσα, ιατρική ποδιά ή στολή στρατιωτικού. 
Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Αλλά όταν οι γονείς σου, το σχολείο, η κοινωνία γενικά πάνε να σε φυτέψουν σε λάθος χωράκι θα μαραζώσεις...
Το να γίνουμε αυτό που πράγματι είμαστε ονομάζεται αυτοπραγμάτωση. Το ερώτημα είναι αν μετά από χρόνια πλύσης εγκεφάλου και καταπίεσης μπορείς να βρεις τι πραγματικά είσαι. Γι' αυτό και όλος ο κόσμος είναι μια ζωή μπερδεμένος, δεν ξέρει τι θέλει, έχει σωρευμένο θυμό και ξεσπάει με λάθος τρόπο σε λάθος καταστάσεις...

18 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Εσύ καλά τα λες...

Δημήτριος είπε...

Αφού είναι γκέι, τι τον πιέζεις να λειτουργεί ως στρέιτ;...τον γιο;

Ψονθομφανήχ είπε...

Είδατε? Το μυαλό μας πήγε αμέσως στην πιο τραγική περίπτωση
καταπίεσης των παιδιών απ' τις παραδοσιακές οικογένειες!
Αντί οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να εκφράσουν
ελέυθερα τις κλίσεις, προτιμήσεις, προσανατολισμού τους κλπ
τα υποχρέωναν να ακολουθήσουν των "σωστό" δρόμο. Δηλαδή τον
δικό τους.
Υποτίθεται το έκαναν για το καλό των παιδιών τους, αλλά στην
πραγματικότητα ήθελαν να προστατέψουν το κοινωνικό τους προφίλ.
Να μη λένε πως ο γιος του Μητσάρα βγήκε πούστης! Ή ο γιος του
Νομάρχη, του καθηγητή, του παπά κλπ...

Δημήτριος είπε...

Μπορεί οι αναφορές μου για το κράτος της δεξιάς, που αναβίωσε και καλά ,να είναι άκυρες αλλά όσον αφορά το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν αυτός ο όρος πρέπει να έχει βάση σχετικά με τις αρνητικές αντιλήψεις που παγίωσε στη κοινωνία.

Δημήτριος είπε...

...Τις οποίες αντιλήψεις εφόσον αποδεδειγμένα! έχουν ξεπεραστεί από τα επιστημονικά δεδομένα, θα τις πετάξουμε χωρίς ενοχές στον κάλαθο των αχρήστων χθες!
Κομμάτι δύσκολο βέβαια για αυτούς και κυρίως αυτές που τρέχουν αδιαλείπτως στις εκκλησίες και στα μοναστήρια για να βρουν παρηγοριά και λύση στα προβλήματά τους.

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Αφού το παιδί δεν είναι ακόμα έτοιμο να αρχίσει τη σεξουαλική του ζωή, εσύ -κοινωνία- γιατί το πιέζεις να ξεπαρθενευτεί από τα 12-15 προκειμένου να είναι αποδεκτό από τον κοινωνικό περίγυρο (συνομηλίκους);;;; (Για να μην τον πουν "παρθένο" και του κολλήσουν τη "ρετσινιά";;)
Άλλη μορφή σημερινής "πίεσης" που μας αφορά άμεσα!!

Ψονθομφανήχ είπε...

Τελικά, ίσως να μην απαλλαγούμε ποτέ απ' τις κάθε είδους κοινωνικές πιέσεις. Γιατί κοινωνική πίεση κατάντησε σήμερα ακόμα και το να είσαι στο φέις, να έχεις σμάρτφων κ.λπ. Όπως είπα και από κοντά στον Γιάννη, αποφάσισα να πάρω σμάρτφων γιατί οι 80ρηδες παπουδαίοι μου κρέμασαν κουδούνια και με έλεγαν "παπού" επειδή είχα κινητό με πλήκτρα...

Πιστεύω πως οι πιέσεις στον σεξουαλικό τομέα θα χαλαρώσουν, ίσως και να εκλείψουν. Γιατί βαδίζουμε προς μια ασεξουαλική εποχή που το να είσαι παρθένος ή αδιάφορος ή ψυχρός μπορεί να γίνει και μόδα...

Όσοι τρέχουν σε μοναστήρια και εκκλησίες για παρηγοριά δεν είναι σε φάση να ξεπεράσουν κανένα απ' τα κοινωνικά στερεότυπα. Αλλά δεν είναι αυτοί οι ατμομηχανή της κοινωνίας. Σήμερα, ακόμα και η λεγόμενη "δεξιά παράταση" πρωτοστατεί σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Όμως ποτέ δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Η ιστορία και η ζωή έχει πολλά πισωγυρίσματα...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Το πρόβλημα για μένα είναι πως οτιδήποτε γίνεται "μόδα" καταντάει "κάρβουνο"· ακόμα και "χρυσός" να είναι! Δεν έχω καταλάβει πώς συμβαίνει αυτό και κυρίως γιατί, αλλά ανατρέχοντας την ιστορία αυτό διαπιστώνει κανείς πως γίνεται, επί το πλείστον....

Ανώνυμος είπε...

"Κι όπως συμβαίνει με κάθε σπόρο, έτσι και ο άνθρωπος είναι βιολογικά προγραμματισμένος να εξελιχθεί σε συγκεκριμένο άτομο."

Πολύ λάθος, χοντρομαλακία (μήπως τυγχάνει να είσαι υπέρβαρος;).
Αυτό που προκύπτει (φαινότυπος) είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του γονιδίων (γονότυπος) και των περιβαλλοντικών παραγόντων, στην περίπτωση του ανθρώπου και των κοινωνικών παραγόντων. Για αυτό και στη βιολογία υπάρχουν αυτοί οι δύο όροι, φαινότυπος/γονότυπος και αντιπροσωπεύουν διαφορετικά πράγματα. Προσωπικά εδώ και χρόνια υποστηρίζω ότι είμαστε 90% περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνθήκες και μόνο 10% γονίδια. Καιρός να αρχίσεις να βγαίνεις από το διανοητικό σου καβούκι.

"Για να είναι ευτυχισμένος ο άνθρωπος, κατά τη γνώμη μου, αρκεί να ανακαλύψει τι είδος σπόρος είναι και να προσπαθήσει να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερος στα πλαίσια των ορίων του."

Σωστό, αλλά το διατυπώνεις λάθος, αφού είσαι σκράπας σε θέματα γενετικής και βιολογίας και έκανες λανθασμένες αρχικές παραδοχές. Πρόσεξε: ο κάθε άνθρωπος πρέπει να αφιερώσει χρόνο για να βρει τί πραγματικά θέλει και του αρέσει να κάνει. Όταν το βρει, μπορεί να το ακολουθήσει σαν επάγγελμα ή σαν χόμπυ, ό,τι και αν είναι αυτό, ακόμα και αν κάποιος του αρέσει απλά να κάθεται χωρίς να κάνει τίποτε (εννοείται ό,τι πάντα θα πληρώνουμε και ένα τίμημα σε ό,τι κάνουμε). Προσοχή όμως: όταν λέω να κάνει αυτό που θέλει και του αρμόζει, δεν εννοώ πλούτη και διακοπές, αυτά είναι κοινά για όλους τους ανθρώπους, αλλά εννοώ τί πραγματικά θέλει να κάνει ο κάθε άνθρωπος. Αυτό είναι κάτι δύσκολο να επιτευχθεί και συχνά χρονοβόρο.

Στο τέλος το λές και εσύ ο ίδιος, αλλά επειδή είσαι τρόμπας τα κάνεις θάλασσα στην αρχή. Γράφεις λοιπόν στο τέλος:

"Ο κάθε άνθρωπος νιώθει χαρά μόνο εκεί που πραγματικά ανήκει. Στον έναν αρέσει να περνάει όλη μέρα κάνοντας μαθηματικές πράξεις. Ο άλλος γουστάρει να ζωγραφίζει, να τραγουδάει, να γράφει διηγήματα. Ο τρίτος τρελαίνεται με τον αθλητισμό, με το να φοράει ράσα, ιατρική ποδιά ή στολή στρατιωτικού. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Αλλά όταν οι γονείς σου, το σχολείο, η κοινωνία γενικά πάνε να σε φυτέψουν σε λάθος χωράκι θα μαραζώσεις... Το να γίνουμε αυτό που πράγματι είμαστε ονομάζεται αυτοπραγμάτωση. Το ερώτημα είναι αν μετά από χρόνια πλύσης εγκεφάλου και καταπίεσης μπορείς να βρεις τι πραγματικά είσαι. Γι' αυτό και όλος ο κόσμος είναι μια ζωή μπερδεμένος, δεν ξέρει τι θέλει, έχει σωρευμένο θυμό και ξεσπάει με λάθος τρόπο σε λάθος καταστάσεις..."

Αρχίζεις να ξυπνάς, αλλά έχεις δρόμο ακόμα. Η δυτική διανόηση σας έχει κάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα με την εμμονή στην πατριαρχική, μονοδιάστατη, ιεραρχική και άτεγκτη "πρώτη αρχή".

Ψονθομφανήχ είπε...

Γιάννη, νομίζω πως η μόδα είναι το τελευταίο στάδιο πριν την παρακμή!
Οπότε, αυτό που γίνεται μόδα ουσιαστικά πλησιάζει στο τέλος του...

Ανώνυμε, έχεις την καταπληκτική ικανότητα να γίνεσαι αντιπαθής! Πιστεύω πως αυτό οφείλεται κατά 40% στα γονίδιά σου και κατά 60% στο περιβάλλον που μεγάλωσες!

Δημήτριος είπε...

Σίγουρα δεν θα πέσουμε στη παγίδα του βιολογισμου γιατί ανοίγει ένας δρόμος επικίνδυνος και ναι! θα κάνω συνειρμούς και με το τρίτο Ράιχ αλλά αυτή η ρημάδα η διαίσθηση υποδεικνύει ότι ο Δημήτριος σε οποιαδήποτε περιβάλλον και να βρισκόταν διαφορετικό από αυτό που μεγάλωσε ψονθομφανηχ δεν μπορούσε να γινει!
Εγω είμαι υπέρ της μαγκικης κοσμοθεωρίας και δη της δεκαετίας του 60 από ποια άποψη; από την άποψη που εξήγησε προ ετών ένας ηθοποιός-τραγουδιστής ,μαγκας σημαίνει να κάνω αυτό που μου αρέσει αρκεί να μην πειράζω να μην ενοχλώ κανένα έστω κι αν αυτό σήμαινε αναχωρητισμό διότι είχαν παραιτηθεί και μαζεύονταν σε τεκέδες και μαστόυρωνανε ,so what?

αυτό που αναγνωρίζω στο γυμνάσιο γνωστικως πέραν του ότι μας ξαναείπαν αυτά που μάθαμε στο δημοτικό, με το χέρι στη καρδιά παραδέχομαι την κατάρτιση στά μουσικά θέματα που αργότερα αυτή εξαλείφθηκε δυστυχώς,
Διότι ως ιδιάζουσα περίπτωση μαρέσει να βάζω νότες σε ψηφιακό πεντάγραμμο αλλά δεν κάθομαι να παίξω μπουζούκι,
ότι και να πούμε οικοδομεις τη ζωή σου στο οικόπεδο το βιολογικό που σου κληροδότησε η φύση δεν μπορείς σέ μισο στρέμμα να φτιάξεις Μια σούπερ βίλα

Ψονθομφανήχ είπε...

Δημήτριε, ειλικρινά πιστεύω πως είχες και έχεις μουσικό ταλέντο. Αλλά μάλλον το περιβάλλον που βρέθηκες δεν ευνόησε να γίνει ο σπόρος δέντρο!
Το περιβάλλον παίζει ρόλο αλλά μόνο στα πλαίσια του γονιδιώματος. Π.χ. αν ένας κυπαρισσόσπορος πέσει σε άγονο έδαφος μπορεί να μην γίνει ποτέ κυπαρρίσι ή αν γίνει να είναι καχεκτικό. επίσης αν φυσούν ισχυροί άνεμοι μπορεί να έχει μια σχετική κλίση ο κορμός του. Αλλά άλλου είδος δέντρο δεν πρόκειται ποτέ να γίνει...

Πάντως, Δημήτριε, νομίζω πως είσαι ταλέντο και στη Βιολογία. Αλλά σε κόβω για τύπο που ήσουν μια ζωή στη φάση του ταλέντου. Ποτέ δεν έγινες Μαραντόνα σε κάτι. Κάνω λάθος?

Δημήτριος είπε...

Ψονθο, ειναι δύσκολες οι μέρες τωρα που εκπνέει το τρεχον έτος και θα γίνουν δυσκολότερες για μένα αν η κριτική σου βαδισει στα χνάρια της κριτικής των γονιών μου,ευχαριστώ για την κατανόηση.
Τωρα θα μου πεις γιατι παω και ξύνομαι στη γκλίτσα του τσοπάνη ,άλλο θέμα αυτό.

Ψονθομφανήχ είπε...

οι αιώνια έφηβοι μένουν για πάντα ταλέντα

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Οι "αιώνιοι έφηβοι" είναι εκείνοι που προβληματίζονται υγιώς -που σημαίνει κάνουν "πράξη" τα πιστεύω τους- και δεν είναι πρόθυμοι να φάνε σα χάπατα και ν΄ακολουθούν την όποια... εξέλιξη· αρκεί να είναι "εξέλιξη"!! Ο "Εξελικτικισμός" είναι μία από τις "αιρέσεις" της εποχής μου· η τυφλή αποδοχή της "εξέλιξης"· ό,τι βλακεία κι αν μας βάλουν να "καταπιούμε"· αρκεί να έχει χαρακτηριστεί "προχωρημένο"!! Αναφέρομαι εδώ στην απύθμενη βλακεία και κρετινισμό της θρησκείας της "Πολιτικής Ορθότητας"· η μπουρδολογία τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο!!! Άκουσον άκουσον χαρακτηρίστηκε ο Όμηρος "σεξιστής" και "ρατσιστής", συνεπώς "κακό παράδειγμα", από κάτι "κυρίες" στην Αμερική!!! Μας κάνουν και μαθήματα "πολιτισμού" κι "ανεκτικότητας", οι Αμερικάνοι... Που κατέσφαξαν όλους τους ιθαγενείς· εκείνοι που μέσω Hollywood πρόβαλαν τη βία και το αίμα, επειδή "πουλούσε", τους φταίει η Οδύσσεια του Ομήρου!!!! Πόσο πια ν' αντέξει κανείς και να μην "επαναστατήσει" το μυαλό του απέναντι στην Βλακεία;;;;; Τι άλλο θέλουν οι πολιτικοορθούρες, επιτέλους;;; Δεν τους έφτανε που κατέστρεψαν την κοινωνία με τις ηλίθιες "διδαχές" τους;;;; Ε όχι, κύριοι!! Ε όχι!!! Αρκετά διαλύσατε και διαλύετε τα πάντα· λίγος σεβασμός δε βλάπτει!! Τι να πει κανείς για τους μπουρδολόγους εκείνους που "ανιχνεύουν" σεξισμό και μισογυνισμό εάν κάνει κάποιος κομπλιμέντο σε μια όμορφη γυναίκα και δεν την "ανιχνεύουν" στη μπούρκα και το Ισλάμ;;;;
Ξεκάθαρα βαλτοί κι εξυπηρετούν "ατζέντες"· δεν εξηγείται αλλιώτικα...
Αλλιώς είναι βλάκες, τι άλλο να υποθέσω;;;

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Ε λοιπόν εγώ αυτού του είδους την "εξέλιξη" που πάνε να μου φέρουν και μου βομβαρδίζουν το κεφάλι χρόνια -με τις μαλακίες τους- δεν την αποδέχομαι, τέλος· θα πηγαίνω κόντρα! Γιατί μπορώ, γιατί έτσι θέλω!! Και ξυδάκι στους πολιτικοορθούρες... Χο, χο, χο!!!!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Το "μοντέλο" του "γιάπη" και του "επενδυτή" δεν το έχουν πιάσει στο στόμα τους· οι πολιτικοορθούρες... Εκεί πέρα δεν υπάρχει "τοξική αρρενωπότητα"!
Οι ήρωες του Ομήρου μόνο τους πείραξαν!!
Πόσο "τραγικός" μπορεί να είσαι, αλήθεια, όταν ανατρέχεις ολόκληρες χιλιετίες πίσω προκειμένου να εντοπίσεις "εχθρούς" της ιδεοληψίας σου!!

Ψονθομφανήχ είπε...

Oι "πολιτικορθούρες" είναι απλά φασιστάκια απ' την ανάποδη!
Πολύ στενός κορσές μας έγιναν!
Κι εμείς τσολιάδες στ' αρχίδια μας δεν γουστάρουμε.
Θα μιλάμε ελεύθερα, θα εκφραζόμαστε αυθόρμητα.
Του έλληνος ο τράχηλος πολιτικορθικό ζυγό δεν υπομένει