Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

"Φιλοσοφικό ημερολόγιο κλεισούρας"! (KΖ’ - Οι τελευταίοι Σοφοί της Αθήνας!)

 
Μου φαίνεται πως λάλησα κανονικά. Αρχίζει να μου πέφτει βαρύ το λοκ-ντάουν. Έφτασα σε τέτοιο σημείο που μόλις χθες άρχισα να διαβάζω ένα απ' τα πιο "βαριά" και δυσνόητα φιλοσοφικά βιβλία όλων των εποχών. Έχει τίτλο "Απορίαι και λύσεις περί των πρώτων αρχών". 
Το έγραψε ο Δαμάσκιος του ήταν ο τελευταίος διευθυντής-σχολάρχης της Πλατωνικής Ακαδημίας Αθηνών. Αυτός τη διοικούσε το 529 μ.Χ. όταν ο Ιουστινιανός εξέδοσε το διάταγμα που έβαζε λουκέτο στην ιστορική αυτή σχολή που λειτουργούσε απ' το 387 π.Χ. και την είχε ιδρύσει ο Πλάτωνας.
Η Πλατωνική Σχολή στα 900 περίπου χρόνια της αδιάκοπης λειτουργίας της πέρασε από πολλές φάσεις. Περίπου 100 χρόνια μετά τον θάνατο του Πλάτωνα έγινε "σκεπτικιστική", αργότερα "εκλεκτική" και στο τέλος "νεοπλατωνική". Η έδρα της είχε προ πολλού μεταφερθεί απ' την Ακαδημία σε άλλα σημεία της Αθήνας. Με τελευταίο κάτω απ' την Ακρόπολη, μάλλον κοντά στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου.
Ο καημένος ο Δαμάσκιος έζησε σε άγριες εποχές. Ο χριστιανισμός είχε πλέον απόλυτα κυριαρχήσει σε όλη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Η εθνική λατρεία είχε απαγορευτεί, οι αρχαίοι ναοί είχαν καταστραφεί ή εγκαταληφθεί και η φιλοσοφική σκέψη είχε παρακμάσει. 
Ο ανατολίτικος μυστικισμός και η αντιορθολογική μεταφυσική είχαν διαυρώσει τη φιλοσοφική σκέψη. Δύσκολα ξεχώριζες τον φιλόσοφο απ' τον μάγο ή τον τσαρλατάνο αστρολόγο.
Αλλά ο Δαμάσκιος έδωσε τον δικό του αγώνα να διακόψει αυτή την παρακμή. Λένε πως παρήγαγε και πρωτότυπη φιλοσοφική σκέψη. Αυτό δεν μπόρεσα ακόμα να το διακρίνω. Αλλά σίγουρα προσπάθησε να ανασυνθέσει την επιστημονική ανάλυση, τη φιλοσοφική ερμηνεία και τη θεολογική προοπτική.
Ίσως αυτή η προσπάθεια ανανέωσης της αρχαίας φιλοσοφίας θορύβησε τους Χριστιανούς. Δεν έχουμε σχετική πληροφορία, αλλά πιστεύω πως ο χριστιανός επίσκοπος Αθηνών έκανε επίσημη καταγγελία της Σχολής και ενεργοποίησε τη διαδικασία έκδοσης του αυτοκρατορικού διατάγματος το 529 μ.Χ. Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί επί δύο σχεδόν αιώνες οι αυτοκράτορες ανέχονταν τη λειτουργία της Σχολής και ξαφνικά αποφάσισαν να την κλείσουν.
Πάντως ο Δαμάσκιος με άλλους έξι φιλοσόφους-καθηγητές της Σχολής κατέφυγε στην αυλή του Πέρση Βασιλιά. Τραγική ειρωνεία. Οι τελευταίοι Αθηναίοι φιλόσοφοι ζήτησαν προστασία στον μεγάλο εχθρό της πόλης τους. Αλλά η Περσία ήταν τότε ο τόπος που κατέφευγαν οι διωκόμενοι απ' το ρωμαϊκό κράτος. Εκεί είχαν βρει άσυλο και οι χριστιανοί-Νεστοριανοί που δεν είχαν δεχθεί τα επίσημα-κρατικά θρησκευτικά δόγματα.
Όμως ούτε στη Κτησιφώντα μπόρεσαν να στεριώσουν οι επτά τελευταίοι Έλληνες φιλόσοφοι. Γιατί δεν βρήκαν κάποιον χαρισματικό βασιλιά, όπως ήταν ο αρχαίος Κύρος ή ο πιο πρόσφατος Χοσρόης. Γρήγορα νοστάλγησαν τα πλατάνια και τα ιερά άλση της Αθήνας. 
Ο Μεγάλος Βασιλέας τούς έδωσε την άδεια να επιστρέψουν. Και φρόντισε να τους προστατεύσει με μια Διεθνή, θα λέγαμε σήμερα, Σύμβαση. Το 533 μ.Χ. υπέγραψε Συνθήκη Ειρήνης με τον Ιουστινιανό, και με ειδικό όρο οι επτά σοφοί μπόρεσαν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην πατριδα τους.

73 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Και τι απέγιναν;

μί είπε...

Γιάννη χρόνια πολλά για χθες....
με το lockdown άρχισα να διαβάσω κι εγώ η αλήθεια είναι βιβλία :)) ναι, είναι εγκλεισμός δυστυχώς και απο οτι λένε θα συνεχιστεί η κατάσταση

Ψονθομφανήχ είπε...

Τι να απογίνουν Γιάννη... ετελεύτησαν τον βίο τους ειρηνικά
και ανεπαίσχυντα!

Μη τα συζητάς Μι μου, μπήκαμε στον 3ο μήνα και φως δεν
βλέπουμε στον ορίζοντα

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Ώστε είναι "εγκλεισμός";
Αλήθεια;;
Κι εγώ που νόμιζα πως δεν είναι· απλά "μέτρα προστασίας"!
Αλλά ας μη γινόμαστε "ωχαδερφιστές" και "συνωμοσιολόγοι"...
Όλα βαίνουν καλώς!!!
Όλα βγάζουν νόημα!!!!
Θετική σκέψη κι ενέργεια, πάνω απ' όλα, και αν δούμε σε λίγο καιρό αυτοκτονίες, ληστές να σπάνε βιτρίνες και διαμερίσματα για να μπουν μέσα· σκηνές "Αποκάλυψης"· δεν πειράζει· Ζεν!!!!
Τα "τέρατα" είναι μέσα μας...
Εμείς να' μαστε καλά!!!!

Ψονθομφανήχ είπε...

Ψυχραιμία αδέλφια. Παλιά υπήρχαν τα λεγόμενα λιμοκαθαρτήρια!
Εκεί να δεις τι θα πει εγκλεισμός!
Αλλά τότε οι άνθρωποι δεν είχαν τρελαθεί με τις συνωμοσίες και τους παράλογους δικαιωματιμσούς.
Ήξεραν να συμβιβάζονται και να υπομένουν τα "αναγκαία κακά"!

μί είπε...

εγώ πάλι θεωρώ οτι δεν είναι τελικά εγκλεισμός..όσο το σκέφτομαι εκεί καταλήγω...είναι μια νέα πραγματικότητα που καλώς ή κακώς θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή..κατα την γνώμη μου θεραπεία δεν υπάρχει κι εκεί πχ που μιλούσαν για 7 κρούσματα εδω γύρω ξαφνικά είπαν 70 τα οποία δεν λένε και ποια είναι..είναι μια νέα πραγματικότητα λοιπόν που δεν ξέρουμε καν πως να προστατευτούμε στην ουσία το να μείνουμε μέσα δεν είναι τίποτα..δεν είναι κάτι να μείνεις μέσα στο σπίτι..θα δούμε πολλά. όπως λέει και ο Γιάννης και βιτρίνες θα σπάσουν κτλ δεν αποκλείετε αυτό..ίσως και να χαθούν άτομα που συντηρούσαν οικονομικά άλλα άτομα και μετά? μετά τι θα κάνουν τα άτομα που θα παραμείνουν και θα είναι στο μηδέν ακόμα και απο τροφές? αλλά μην τρελαθούμε κι όλας, σωστό είναι αυτό που λέει ο Ψονθομφανήχ, μέτρα προστασίας, γιατί και το περπάτημα μας μπορούμε να κάνουμε και όσο να' ναι ξεσκάμε λίγο έτσι

μί είπε...

δεν ξέρω..προσωπικά τα βλέπω όλα μάρα σήμερα...την μια μέρα έλεγαν 7 την άλλη 70..

μί είπε...

μάρα=μαύρα

μί είπε...

και οι νέες ηλικίες είναι στα π@π@ρι@ τους..σου λέει δεν κινδυνεύουμε εμείς, απλά μεταδίδουμε..ναι, έτσι σκέφτονται στην ουσία, το ένε δεν το λένε... γι'αυτό βλέπουμε ακόμα να συναναστρέφονται μεταξύ τους και ούτε μάσκες ούτε τίποτα...δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βγήκαν και είπαν αυτό για τους νέους και γιατί δεν είπαν οτι κινδυνεύουμε όλοι

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Τι ορίζεται ως "συνωμοσιολογία", αλήθεια;
Ό,τι δε μας αρέσει;;;
Και ποιοι την ορίζουν ως "τέτοια";
Τα ελληνικά hoaxes;;;;

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Εγώ λοιπόν αρνούμαι να συμβιβαστώ μ' αυτή την πραγματικότητα, την οποία μου "επέβαλαν" παρά τη θέλησή μου!!!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Και τα νεκροταφεία μέσα από τις ταφόπλακες "ησυχία" και "κλεισούρα" έχουν· δεν ευχόμαστε όμως κάτι τέτοιο, έτσι;;;

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Οι "νέες ηλικίες" καλά κάνουν και συνεχίζουν και βγαίνουν!
Δε μεταδίδουν τον ιό πάντως λιγότερο απ' ότι οι διάφοροι "Τσιτσιπάδες", "Κωστόπουλοι", "Παπαδόπουλοι" και "Μητσοτάκηδες", αλλά αυτοί μετριούνται με άλλα "στεγανά"· το ξέχασα!!!!!!!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Βγείτε έξω, ερωτευτείτε, κοινωνικοποιηθείτε ελεύθερα χωρίς φόβο: ΠΡΑΞΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ!!!!

Ψονθομφανήχ είπε...

πράξη αντίστασης ή αυτοκτονίας;

Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των ομοφύλων;

Και καλά, ας υποθέσουμε πως κάποιος γουστάρει αυτοκτονία,
οι άλλοι τι του φταίνε;

Ένας στο χώμα δεκάδες στις ΜΕΘ...

Δεν είναι εποχές για ανταρτιλίκια.
Παίζουμε άμυνα, κάνουμε τις βολτούλες μας με ασφάλεια και
αναμένουμε... Η ανθρωπότητα ξεπέρασε πολύ χειρότερες πανδημίες

Προσωπικά, στον στρατό όταν υπηρετούσα 21 μηνάκια έζησα πολύ χειρότερους εγκλεισμούς. Σιγά μη μασήσουμε τώρα στα ... ψιλά.

μί είπε...

Γιάννη όμως οι νέοι είναι δυνατότεροι ως οργανισμοί..μια αρρωστια τέτοιου τύπου θα την αντιμετωπίσουν καλύτερα απο ενα μεγαλύτερο ή απο εναν ευπαθή..ναι, η μετάδοση μπορεί αν γίνει απο οποιονδηποτε δεν λέω εγώ οτι δεν μεταδίδουν οι άλλοι, το θέμα είναι το πώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να αντιμετωπίσει όλο αυτό..σαν οργανισμός δηλαδή..

μί είπε...

στο σπίτι είσαι προστατευμένος, στην ταφόπλακα που λες απλά βλέπεις τα θυμαράκια ανάποδα...κατα μια έννοια..γιατί δεν βλέπεις καν...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Για το ποιοι και που πετάξανε τα λεφτά σε οτιδήποτε άλλο, εκτός από τις ΜΕΘ· ψιλά γράμματα...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Ε όποιου του αρέσει να ζήσει σπίτι κι αισθάνεστε "προστατευμένος", ας συνεχίσει να παραμένει· εγώ αισθάνομαι φυλακισμένος στο σπίτι και θα βγαίνω!!!

μί είπε...

πάντως αν είχα την δυνατότητα να μείνω σε ενα σπίτι που δεν είχε κανένα άλλο δίπλα πχ σε καμια θάλασσα δίπλα με πλήρη απομόνωση θα το είχα κάνει ήδη..θα φύτευα και τροφές, θα ψάρευα κτλ κότες, ιστορίες τέτοιες δηλαδή και θα πορευόμουν έτσι..μου φαίνεται ακόμα και σε σκηνή να μείνει κάποιος απομονωμένα σε μια παραλία με τροφές χωμένες εκεί σε κανένα βράχο μέσα κτλ ποιο πολλές πιθανότητες έχει να την γλυτώσει...στα σπίτια όλο και κάποιος μπαίνει και δεν φοράει μάσκα

μί είπε...

ναι οκ να βγεις, να πας σε ενα πάρκο πχ σε απόσταση απο όλους, αλλά μέχρι εκεί..θα μιλήσεις πχ σε άλλον χωρίς μάσκα?

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Μάλιστα!

μί είπε...

τώρα που τα ξανακοιτάω τα βλέπω λίγο υπερβολικά αυτά που έγραψα..αλλά σήμερα όλο γι'αυτό ακούω λόγο κάποιων τεστ που έγινα και βρέθηκαν κρούσματα..με έχει πιάσει περισσότερο άγχος σήμερα η αλήθεια είναι..

μί είπε...

ναι δεν θα πήγαινα δηλαδή με σκηνή που είπα ή απομόνωση τόσο πολύ με κότες κτλ..αλλά είναι μια νέα κατάσταση όλο αυτό και αγχώνει πολύ

μί είπε...

Γιάννη εσυ δεν έχεις αγχωθεί?

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Πρέπει ν' αρχίσουμε σιγά σιγά να βγαίνουμε από το "Matrix"...
Και ΔΕΝ εννοώ πως ΔΕΝ υφίσταται ο ιός!!!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Είμαι αγχωμένος και στενοχωρημένος, αλλά όχι με τον ιό.. πια!
Στο πρώτο lockdown φοβόμουν πολύ περισσότερο, μέχρι και με γάντια κυκλοφορούσα!!
Από το καλοκαίρι και μετά.... "ξεφούσκωσε" -για μένα- η όλη ιστορία....
Τώρα αγχώνομαι για το μέλλον... ,για την ανεργία που έρχεται, τις αυτοκτονίες και τον θάνατο των μικρών επιχειρήσεων!!
Θα κλάψουνε μανούλες...
Και παρότι δεν είμαι εγώ στον κλάδο, τον συγκεκριμένο, "κλαίω προκαταβολικά", επειδή δεν έχω την ψευδαίσθηση πως άμα ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα δε θα 'ρθει κι η σειρά της δικής μου, αργά ή γρήγορα!!! Ο φιλοτομαρισμός μας έφαγε σ' αυτή τη χώρα... και τα κομματόσκυλα!!!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Εγώ γνωστούς μπαρμπέρηδες και γνωρίζω τι τραβάνε...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Οι ίδιοι λοιπόν, οι οποίοι προβαίνουν σ' αυτό το έγκλημα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στιγματίζουν εμένα κι όποιον θέλει να ζήσει στοιχειωδώς ως "εν δυνάμει εγκληματία" (διασπορέας κορωναϊού)• το λες και εωσφορικό Θράσος• που δεν έχει σκάσει ακόμα κεραυνός στα κεφάλια τους!!!!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

10 χρόνια, 10 ολόκληρα χρόνια κατέστρεψαν τη χώρα οι αλήτες• θέλουν κι άλλο! Δεν τους έφτασε... Θα μου πεις: "ποιοί τους ψηφίζουν";;;
Χέσε μέσα... Αυτοί που θέλουν να βολευτούν σε μια θεσούλα στο δημόσιο! Ή επειδή ο μπάρμπας τους ψήφιζε το ίδιο κόμμα...

μί είπε...

σωστό....όλα σωστά

μί είπε...

το καλοκαίρι κυκλοφορούσαν όλοι λες και είχε σβήσει το θέμσ του κορονοιού..είχαμε ξεχαστεί όλοι, ούτε περιμέναμε όλο αυτό που γίνετε τώρα

μί είπε...

εδω που τα λέμε, θα μπορούσαν να παραμείνουν ανοιχτές όλες οι επιχειρήσεις όπως είναι και τα σούπερμάρκετ...με μέτρα οκ αλλά όχι κλειστά τελείως

μί είπε...

εχεις δίκιο..δεν ξέρω που θα πάει αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει όλη η δομή στα πάντα

μί είπε...

είναι τεράστια η ζημιά που έχει γίνει με όλα αυτά τα μέτρα..κλειστές επιχειρήσεις κτλ καταστροφή, όπως το λες

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Μπες να δεις για το lockdown της Σουηδίας και της Αγγλίας πόσο διαφορετικό είναι! Δεν κλείσαν εκεί τα μαγαζιά...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Βάζω το χέρι μου στη φωτιά πλέον (70% -πολύ μετριοπαθώς!) πως αυτά τα μέτρα έχουν να διαλύσουν ολοσχερώς την ήδη διαλυμένη (;;;) οικονομία...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Θα σου πω..
Αυτοί δε θα μας αφήσουν σε χλωρό κλάρι να κάνουμε το εμβόλιο, όλοι ή τουλάχιστον μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού!!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Και λένε πως θα είναι προαιρετικό ενώ την ίδια "εξουσιοδοτούνται" οι κάθε λογής ιδιωτικές εταιρίες, καθώς και στο δημόσιο,να κάνει όποιος εργοδότης θέλει "διακρίσεις", σχετικά με το ποιός έχει κάνει το εμβόλιο και ποιός όχι, δεχόμενος -ο συνεντευξιαζόμενος- πρόσληψη ή μη, αντίστοιχα!
Νάτο το τυράκι...
Όσο για τη φάκα....

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

*μέχρι να κάνουμε

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Το ελάχιστο που μπορώ εγώ να κάνω τώρα, σαν πράξη αντίστασης, είναι να μην αφήσω τον εαυτό μου να "ρουφήξει" το φόβο (τον τρόμο, ορθότερα) και να τον "μεταστοιχειώσει" στην καθημερινότητά του ως τρόπο ζωής! Να μην δεχτεί αυτή την κατάσταση ως "φυσική", επειδή του την "επιβάλλουν" τα ΜΜΕ!!! Το έχω πετύχει αρκετά ικανοποιητικά στον τομέα των κοινωνικών "πάρε δώσε", αλλά η ανησυχία και η στενοχώρια μου για το ενδεχόμενο -θέλω να πιστεύω- μέλλον παραμένει....

Ψονθομφανήχ είπε...

Ευχαρίστως θα ζούσα με τη Μι σε μια παραθαλάσσια σκηνούλα με τις κοτούλες και τα κακτάκια μας! Αλλά μάλλον σε λίγο θα βαριόμασταν και θα λαρυγγώναμε πρώτα τις κότες και μετά ο ένας τον άλλον..

Η αυτοπροστασία μας από την τρομολαγνία είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας. Τα ΜΜΕ πάντα έτσι λειτουργούσαν. Εδώ μια μολότωφ έπεφτε και την έδειχναν δέκα ώρες και από διαφορετικές οπτικές γωνίες για να φαίνεται πως καίγεται όλη η Αθήνα.
Και μέτρα αυτοπροστασία είναι αναγκαίο να παίρνουμε, αλλά χωρίς υπερβολές αδικαιολόγητες και αχρήαστες. Να προσπαθούμε να τηρούμε μια μετριοπαθή στάση και ορθολογική. Μην μας παρασύρουν τα άκρα...

μί είπε...

με λες βαρετή?? αχαχ όχι, για να καταλάβω τώρα...υπάρχει άνθρωπος πιστεύεις που θα βαριόταν μαζί μου? την μια θα παίζαμε με τις κότες, την άλλη θα τις κυνηγούσαμε, μετά θα τρέχαμε γιατί θα μας κυνηγούσαν οι κότες επειδή τις ενοχλούσαμε νωρίτερα...πόσο βαρετό μπορεί να είναι αυτό? όχι, πες... :))

μί είπε...

και μιας και διάβαζα τώρα για το <> ξέρεις τι θα μπορούσαμε να κάνουμε επίσης? να γράψουμε το <> αλλά δεν θα είχε να κάνει με κανόνες και οτι άλλο λέει τέλος πάντων το πηδάλιον μόνο για ανθρώπους, εμείς θα γράφαμε για το τι μπορείς να κάνεις με μια κότα και κανόνες κτλ ναι, τα 100 πράγματα που μπορείς να κάνεις με μια κότα, κανόνες κτλ και θα το ονομάζαμε <>,,θεέ μου σχώρα με αχαχ

μί είπε...

διάβαζα για το "πηδάλιον"..μισό να συμπληρώσω τα σημεία στο σχόλιο γιατί δεν βγήκε κανονικά

και μιας και διάβαζα τώρα για το πηδάλιον ξέρεις τι θα μπορούσαμε να κάνουμε επίσης? να γράψουμε το πηδάλιον αλλά δεν θα είχε να κάνει με κανόνες και οτι άλλο λέει τέλος πάντων το πηδάλιον μόνο για ανθρώπους, εμείς θα γράφαμε για το τι μπορείς να κάνεις με μια κότα και κανόνες κτλ ναι, τα 100 πράγματα που μπορείς να κάνεις με μια κότα, κανόνες κτλ και θα το ονομάζαμε ...της κότας το πηδάλιον,,θεέ μου σχώρα με αχαχ

μί είπε...

https://youtu.be/Faw2N0Gu3Nc

κι αυτό για καλημέρα μιας και λέει "θεέ μου σχώρα με"

Ψονθομφανήχ είπε...

εσύ δεν είσαι βαρετή, αλλά μια μονότονη ζωή σε μια σκηνούλα στην παραλία προκαλεί ανία και εκνευρισμό.
Όμως δεν είχα σκεφτεί πως μπορείς και με τις κότες να κάνεις 100 και πλέον πράγματα. Τώρα που μου έβαλες ιδέες, το βρίσκω συναρπαστικό. Αλλά με έναν όρο: οι κοτούλες δεν θα μας κάνουν στοματικό σεξ!
Θε μου σχώραμε!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Διάβασες το Ιερόν Πηδάλιον;;
Σοβαρά τώρα;;;
Δε διάβαζες τις "120 μέρες στα Σόδομα", καλύτερα;;;

Ψονθομφανήχ είπε...

εσύ το παρασέρνεις το κορίτσι στον κακό δρόμο?
Σαρδανάπαλε!

μί είπε...

διάβασα μια δημοσίευση για το Ιερόν Πηδάλιον, μια μικρή αναφορά..μέχρι εκεί..
επίσης δεν συνέδεσα στο μυαλό μου τις κότες με τέτοια πράγματα :)) ποιο απλά σκέφτηκα πχ την πετάει ο ενας στον άλλο σαν μπάλα στον αέρα...τέτοια, κάτι παραπάνω δεν μπορώ να σκεφτώ ανάμεσα σε εμάς και σε μια κότα :)) ναι..ο Γιάννης είναι κακή επιροή..να μην το διαβάσω μάλλον αυτό το "120 μέρες στα Σόδομα", καλύτερα Ψονθομφανήχ ε?

μί είπε...

ή μάλλον ξέχνα το ερωτηματικό, πες οτι δεν ρώτησα..διάβασα κριτικές για την ταινία..

Ψονθομφανήχ είπε...

έριξε τον κακό σπόρο και τον άφησε να μεγαλώσει ο Σαρδανάπαλος!
Δεν υπάρχει περίπτωση να εξάψεις τη φαντασία κάποιου κι αυτός να μην
θελήσει να γευτεί το απαγορευμένο φρούτο.
Μόνο που εδώ αντιστραφήκαν οι ρόλοι: Ο Γιάννης-Εύα παρασέρνει
τη Μι-Αδάμ...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

O δάσκαλος, ο δάσκαλος· αυτός ο Σαρδανάπαλος!!
Θυμάμαι ένα τέτοιο τραγούδι που μας έμαθε η μουσικού στην 2α δημοτικού....

Ψονθομφανήχ είπε...

ρε συ αυτό είναι κοινωνικο-ανατρεπτικό άσμα!

Τέτοια σε μάθαιναν στο σχολείο και βηήκες αντάρτης?

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Εγώ απλά θυμάμαι το καλσόν της κυρίας Άντας...

Ψονθομφανήχ είπε...

φετιχιστή!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Από μικρός γούσταρα να χώνομαι κάτω από γυναικεία πόδια... έτσι εντελώς αυθόρμητα! Δεν ξέρω γιατί...

μί είπε...

υγ είπα να μην σας χαλάσω το mood και άφησα σχόλια στο άλλο blog

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Όχι, όχι παρακαλούμε... Εάν θέλετε να συμμετάσχετε στη συζήτηση, ελεύθερα!! 😃

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Οι οικογένειες πρέπει να είναι ενωμένες και χωρίς "μυστικά"! 😉😏😚

Ψονθομφανήχ είπε...

όλοι έχουμε τα βίτσια μας... σιγά τα λάχανα!

μί είπε...

περιμένετε, μισό να κλέψω μια και τις φατσούλες του Γιάννη...ωωωπ 😉..και να γράψω μια καλημέρα, μιας και άφησα τα σχόλια μου στο άλλο blog νωρίτερα..

μί είπε...

τόσα χρόνια blogger, πως να μην γίνουμε bloggo-οικογένεια..ε μααα...πάρτε άλλη μια φατσούλα... 😉

Ψονθομφανήχ είπε...

φατσουλοκατάσταση σήμερα!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Φατσουλοκατάσταση την εποχή του Καπιτωλισμού...

μί είπε...

ααα τώρα θα με κάνετε να διαβάζω για τον καπιτωλισμό για να βρω πως συνδέετε αυτό με την φατσουλοκατάσταση...δεν ξέρω, μου βάζετε πολύ διάβασμα εδώ..κάτι θα δω, κάτι δεν θα ξέρω, κάποια αναζήτηση στο google θα κάνω κάθε φορά

μί είπε...

βρε Γιάννη πως τα αντιγράφεις αυτά? προσπαθώ να φέρω απο φβ μια φατσούλα και δεν μπορώ

μί είπε...

🙃

μί είπε...

δεν γίνεται βγένει τετραγωνάκι

Ψονθομφανήχ είπε...

εγώ βλέπω ανάποδο μουτράκι

Ανώνυμος είπε...

Οι τελευταίοι σοφοί της Αθήνας ήταν για τα μπάζα, όπως και οι πρώτοι σοφοί. Η αναζήτηση της πρώτης αρχής και πρώτης αιτίας (ιδεατής ή υλικής) είχε εξαρχής κάψει τα μυαλά των λεγόμενων "φιλο-σόφων" της αρχαίας εποχής. Ήταν λέει μυστικιστική και είχε μεταφυσική η ανατολή, ενώ η ελλαδίτικη αμπελοφιλοσοφία και αμπελοφιλολογία ήταν λέει ορθολογική.. Όσα πραγματικά είχαν αξία τα είχαν αντιγράψει από αρχαία Ινδία και Κίνα, αλλά ήσαν τόσο καμμένοι και κολλημένοι (κυρίως οι λεγόμενοι προσωκρατικοί) που δεν είχαν καταλάβει τί αντέγραφαν οι μπετόβλακες!
Καλά ξυπνητούρια στην πλέμπα! Τσα!

Ανώνυμος είπε...

Αντί να διαβάζεις κωλοβιβλία, δες αυτές τις σειρές που προτείνω, είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί, μια και μας έχουν γεμίσει με ένα σωρό μέτριες έως αδιάφορες σειρές.

The Expanse
https://www.imdb.com/title/tt3230854/

The Boys
https://www.imdb.com/title/tt1190634/

Και ταινίες:
The Mosquito Coast (1986)
Peaceful Warrior (2006)

Χάιντε!

Ψονθομφανήχ είπε...

Κι εγώ πιστεύω Ανώνυμε πως δεν υπάρχει γνήσια ελληνική φιλοσοφία. Απλά έγινε αντιγραφή και πολλές φορές κακή ή λάθος μετάφραση ανατολίτικων θεωριών που έφταναν παραλλαγμένες στα λιμάνια της ανατολικής μεσογείου.

Το ξέρεις πως κατά βάθος σε συμπαθούμε, λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας τις απόψεις σου και όσο για τη χομγουερκ... τη βάζουμε στα προσεχώς