Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Ένας Έλληνας στα μοναστήρια της Ρωσίας (Γ' - Βαπτίζεται ο δούλος του θεού... αν είναι ακόμα αβάπτιστος)

 

Η Μονή των Σπηλαίων του Πσκωφ βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Εσθονία. Εξωτερικά μοιάζει με κάστρο. Εσωτερικά, τα πολύχρωμα κτίρια δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό. Όλα μοιάζουν οικεία, σα να σε καλωσορίζουν. Οι τριανταφυλλιές και οι ανθόκηποι μου θυμίζουν τα μοναστήρια ζεν της Ιαπωνίας. 
Επικρατεί απόλυτη τάξη. Καμία σχέση με τα ελληνικά μοναστήρια. Αρκετοί νεαροί μοναχοί σπεύδουν να με υποδεχτούν, με τους κότσους τους, κάποιοι με πιο απείθαρχα μαλλιά, αλλά κι ένας γιγαντόσωμος ηλικιωμένος, που όμως αποπνέει σοφία και αγαθότητα. Όλοι με θεωρούν ευπρόσδεκτο και σχεδόν με παρακαλούν να μείνω κοντά τους "τουλάχιστον μία βδομάδα"...
Βρίσκω κάποιους συνομηλίκους μου, πενήντα πλας. Αυτοί έζησαν τη σοβιετική περίοδο. Εμείς στην Ελλάδα τις δεκαετίες '70 και '80 εκδηλώναμε την επαναστατικότητά μας μέσα από την Αριστερά, τα τραγούδια του Μίκη και τα Αντάρτικα του Τζαβέλα κρασοπίνοντας στα καπηλειά.
Οι νέοι στη Σοβιετική Ένωση έβγαζαν την αντισυστημικότητά τους μέσα από τη θρησκεία αλλά και διάφορα παραθρησκευτικά φαινόμενα. Τα πνευματιστικά τραπεζάκια, όπου γινόταν επίκληση και πρόσκληση πνευμάτων έδινε και έπαιρνε την εποχή εκείνη. Ήταν πολύ της μόδας στον φοιτητόκοσμο.
Επί κομμουνισμού στη Ρωσία ήταν συχνό το φαινόμενο οι γιαγιάδες να βαφτίζουν τα εγγόνια τους κρυφά από τους άθεους γονείς τους. Έτσι, όταν μετά το 1991 οι Ρώσοι αποφάσιζαν να βαπτιστούν, δεν ήξεραν αν είχαν ήδη βαπτιστεί. Οπότε πάντοτε ο ιερέας κατά τη βάπτιση έλεγε... "Βαπτίζεται ο δούλος του θεού τάδε, αν τυγχάνει ακόμα αβάπτιστος"!

5 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Χμμ.. επομένως η αθεΐα "δοκιμάστηκε", σα να λέμε, ως επίσημο σύστημα...

Ψονθομφανήχ είπε...

στην πραγματικότητα ήταν ένα καθεστως που αντιμετώπιζε την εκκλησία εχθρικά γιατί τη θεωρούσε δεκανίκι του τσαρισμού.
Η αθεϊα ήταν μάλλον το ιδεολογικό περίβλημα μιας πολιτικής
αντιπαράθεσης...

Ανώνυμος είπε...

Μια συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, είχε σχετικά περιορισμένη επιτυχία. Ενώ αντίστοιχα χαμηλή προέλευση είχε μια αντιεκδήλωση (sic), μια πορεία προς την… αμερικανική πρεσβεία! Ναι σωστά διαβάζετε, έγινε πορεία διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην αμερικανική πρεσβεία! Με τη ρωσική που βρίσκεται μερικά τετράγωνα πιο βόρεια, ασχολήθηκαν ελάχιστοι!
Με τα πολλά και αφού προηγήθηκε απίστευτου εύρους και μεγέθους κράξιμο, στα social media και όλη τη δημόσια σφαίρα, ορισμένοι καλλιτέχνες διοργάνωσαν χθες μια συναυλία, "για την ειρήνη, κατά του πολέμου και υπέρ του ανθρώπου". Χωρίς καμία αναφορά στην εισβολή και τον άνανδρο πόλεμο που εξαπέλυσε ο Ρώσος δικτάτορας. Μοναδική παραπομπή σε όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, δύο τρίγωνα στο σήμα της εκδήλωσης, το ένα μπλε και το άλλο κίτρινο, τοποθετημένα ανάποδα έτσι ώστε να μην θυμίζουν σε τίποτα την ουκρανική σημαία. Ευτυχώς, μετά από παρεμβάσεις, άλλαξε η σειρά τους κι έτσι υπάρχει αυτή η απειροελάχιστη υπενθύμιση για το φονικό δράμα της εισβολής. Φυσικά για τον φονιά Πούτιν, λέξη!
Έτσι και ήταν κανένας Κλίντον θα άκουγε αυτός, θα άκουγε η Χίλαρυ, θα άκουγε η Τσέλσι, θα άκουγε η Μόνικα, θα άκουγε το πούρο της θα άκουγαν όλοι όσοι τον είχαν πλησιάσει σε απόσταση χιλιομέτρου. Τώρα μούγκα στη στρούγκα, οι καλλιτέχνες! Αντιδρούν σ’ έναν πόλεμο! Ποιον πόλεμο; Άγνωστο!
https://www.capital.gr/o-petros-lazos-grafei/3624546/mporoun-dikaiountai-tha-to-epitrepsoume

Είναι λοιπόν η περίφημη "είδηση”, ένα ακόμα προπαγανδιστικό παραμύθι της Μόσχας. Η μαϊμού ιστορία δεν μεταδόθηκε πουθενά στην Ευρώπη. Μόνο στη Ρωσία και στην Ελλάδα.
https://www.capital.gr/arthra/3624535/to-reportaz-apo-ti-rosia

Ρωμιοσύνη άντε μαμήσου!

Ψονθομφανήχ είπε...

Το παρόν σχόλιο είναι κάπως εκτός θέματος. Με το ζήτημα της εισβολής ασχοληθήκαμε στην πρώτη ανάρτηση της σειράς. Αλλά θα απαντήσουμε κάπως λακωνικά.
Κατά τη γνώμη του ιστολόγου ο βασικός υπεύθυνος της εισβολής είναι η αμερικανική ηγεσία και οι μαριονέτες της στο Κίεβο. Γιατί ούτε κάλυψη παρείχαν στην Ουκρανία, και στη Ρωσία δεν άφησαν άλλη αξιοπρεπή επιλογή.
Τα κάνει αυτά η Αμερική. Θυσιάζει λαούς για τα συμφέροντά της. Το έκανε πριν 14 χρόνια στη Γεωργία, το έκανε και πέρυσι στη Βόρεια Συρία όπου κυριολεκτικά πέταξε τους Κούρδους στο στόμα του τούρκικου λιονταριού. Αφού πρώτα τους ξεζούμιξε κανονικά.
Ίσως το ίδιο κάνει και με μας. προκειμένου να βγάλει από τη μέση κάποιον αντιπαθητικό ηγέτη, π.χ. Ερντογάν, ίσως προκαλέσει μια ελληνοτουρκική σύρραξη. Το ξανάκανε και με τον ιρακοϊρανικό πόλεμο.
Από την άλλη, κανένας πόλεμος και καμιά εισβολή δεν επιδέχεται χειροκρότημα. Ούτε και εξαγιάζεται. Το πώς θα αντιδράσει ή θα τοποθετηθεί ο καθένας είναι δική του ευθύνη.
Το μόνο που προτείνουμε είναι να παραμείνουμε όσο γίνεται μακριά απ' τις εκάστοτε προπαγάνδες. Και να διαμορφώνουμε, κατά το δυνατόν, προσωπική άποψη.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι ε μορφωμένε μου ρωμιέ;
Πές αυτές τις αμπελοφιλοσοφίες στους ουκρανούς που βομβαρδίζονται μακάκα.
Άντε μαμήσου και εσύ και τα άλλα αριστερά γκρουπούσκουλα.