Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Δεν ξέρω αν τα λέω καλά αυτά τα κινέζικα ονόματα...

Οι Κινέζοι είναι ένας λαός απομονωμένος κι αυτάρκης.
Ελάχιστα οφείλουν σε ξένες επιδράσεις.
Ακόμα και στον κομμουνισμό έδωσαν το δικό τους ιδιαίτερο χρώμα, ένα έντονα καπιταλιστικό...
Ο κινέζικος στοχασμός γεννήθηκε στα παλάτια των βασιλιάδων, στα κεφάλια των μορφωμένων γραφειοκρατών.
Γι’ αυτό και τους απασχολούσε σχεδόν αποκλειστικά το ιδεώδες της καλής διακυβέρνησης.
Μόνο δύο Κινέζοι σοφοί ασχολήθηκαν με τον άνθρωπο όχι ως μέλος της κοινωνίας αλλά ως άτομο.
Ο Γιάνγκ Τσου έζησε γύρω στα 400 π.Χ. κι ήταν ένα είδος κυνικού φιλοσόφου.
Δήλωνε γεμάτος περηφάνια πως δεν θα θυσίαζε ούτε μια τρίχα της κεφαλής του για ολόκληρη την κινέζικη αυτοκρατορία.
Απ’ την άλλη, ο Λάο Τσε, ιδρυτής του Ταοϊσμού, προσπαθούσε ν’ απελευθερώσει τον άνθρωπο απ’ τα δεσμά της κοινωνικής συμβατικότητας και τα εθιμοτυπικά "πρέπει" του Κομφούκιου.
Ο Κομφούκιος πίστευε, όπως κι ο Σωκράτης, πως ο άνθρωπος είναι απ’ τη φύση του καλός.
Και συνεπώς θα μπορούσε να κυβερνηθεί με βάση τις ηθικές αρχές.
Δυστυχώς, η πραγματικότητα διέψευσε τον καλοκάγαθο και τίμιο Κομφούκιο.
Και δικαιώθηκε ο "μακιαβελικός" Χαν Φέι Τσε που δίδασκε πως ο άνθρωπος είναι σκέτο κάθαρμα και δεν επιδέχεται βελτιώσεως!
Πως ο μόνος τρόπος να κυβερνηθεί είναι η βία και η δωροδοκία!
Αυτές τις σκληρές αρχές εφάρμοσε ο Τσι Σι Χουάνγκ τον 3ο π.Χ. αιώνα και κατάφερε να ενώσει κάτω απ’ την εξουσία του τα τότε έξι βασίλεια της Κίνας...

7 σχόλια:

Άθη είπε...

Εεε,εμ..γειάσου καλό μου..νομίζω ο γνωστότερος όλων ήταν ο Λάο τσε..για τους άλλους..δεν γνωρίζω κάτι..περισσότερο..από α υτά που γράφεις εδώ...ε,οι διάφοροι λαοί ανά την υφήλιο πάντα προ σ α ρμό ζουν τις όποιες θεωρίες...στα δικά τους μέτρα και τσαθμά..και τις φέρνουν πά ντα στα μέτρα τους!όπως έκαναν και άλλες χώρες που έτυχε να έχουν κομμουνιστικό καθεστώς? αλλιώς το είδαν στην Κίνα,αλλιώς στη Σοβιετική Ένωση,αλλιώς στη Ρωσία,αλλιώς στη Βουλγαρία...και πάει λέγοντας....για τον καθένα είναι διαφορετική η...'οπτική γωνία' από την οποία βλέπει,ο καθένας κάτι....φιλάκια..

Καίτη είπε...

έχω μια απορία: όλοι αυτοί οι σοφοί ήταν παντρεμένοι;

Ψονθομφανήχ είπε...

Αθούλα, θα ήθελα την άποψή σου για το είδος του κομμουνισμού που ευδοκίμησε στην Ελλαδίτσα μας.

Καιτούλα, θ' ασχοληθούμε κάποια στιγμή διεξοδικά με το θέμα της σχέσεως των φιλοσόφων με τις γυναίκες...

Άθη είπε...

Ε,εμ....καλημέρα καλό μου..την..άποψή μου θέλεις?? ε,η Ελλαδίτσα μας ΔΕΝ είχε την τύχη πο-τέ να έχει ένα αριστερό κόμμα στην ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ οκ?...ε,έτυχε..έτυχε αλλά δ εν πέτυχε,(γιανά παρά-φράσω τη γνωστή φράση με το φύλλο για πίτες του Κανάκη,χοοοοχοοοχοοοχοοοοο!),να έχει αριστερό? κόμμα στην ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...αλλά ντάξει τι αριστερό?η αριστερά του Τσίπρα..ΔΕΝ νομίζω ότι το κόμμα του έχει κάποια σχέση,με την αρ ι στε ρά...με την αριστερά,όπως τη ξέρουμε από το ΚΚΕ που τέσπα,έχει ένα κύρος,κάποιους αγώνες,οκ? κάποιες..περγαμηνές τέσπα ένα κάποιο παρελθόν (τεράααστιο)τέσπα..είναι δυνατόν να είναι α ρι στε ρός ένας γιός επηχειρηματία?(που ήταν ο πατέρας του?)(που είχε κατασκευαστική)...μου φαίνεται πως να το πώ...ότι αυτός μπορεί να..'αριστερίζει'αλλά στην ουσία η πολιτική του,έχει μόνο 'εξωτερικά' την όψη αριστερής πολιτικής και από μέσα έχει,άλλα...που δ εν έχουν καμία σχέση, με την αριστερά...αυτά τα δήθεν σοσιαλιστικά και μαλακίες,ότι ο Σύριζα είναι με το δίκιο,των αδικημένων εργαζομένων,συνταξιούχων,με το δίκιο του μέσου,έλληνα πολίτη τέσπα....μαλακίες...(συκεκριμένα συμφέροντα εξυπηρετεί κα ι αυ τός),αυτά έλεγε κι ο Γ.Παπανδρέου,πριν ξεσπάσει η κρίση και μετά είδαμε τι έκανε...ε,όσο για τον Σύριζα,δ εν ξέρω...έχω την εντύπωση,ότι ο μεσιέ Τσίπρας,έχει καταντήσει πλέον ο...'μαϊντανός'(που πάει με ό-λα,και σε ό-λα τέσπα)καθότι όπουδήποτε γίνεται κάτι...αυτός δ εν χάνει,την ευκαιρία να...χώσει τη μυτούλα του..και να κάνει..λίγο...σόου..ας το πω έτσι...'όπου γάμος και χαρά..'που λένε...ε,αυτό κάνει και ο Σύριζα...αυτά καλημέρες καλό μου ελπίζω να απάντησα,έστω και στο ελάχιστο σε α υτό,που με ρώτησες!!..

Ψονθομφανήχ είπε...

έλα ρε Αθούλα, ο Αλέξης όταν ήταν στην ΚΝΕ ήταν ο πιο περιζήτητος γκόμενος!
Τι απωθημένα έχετε όλες σας πια...

Άθη είπε...

Απωθημένα?? καλό μου??? ΑΧΧΧΑΑΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΑΧΑΑΑΧΑΑΑΑΑΑΧΑΑ!ΑΣ ΓΕΛΑΣΩ ΒΡΕ!!..ε,ο μεσιέ Τσίπρας..ΔΕΝ είναι πρώτον του γούστου μου...ΜΙΣΩ αυ τό το ηλίθιο υφάκι του..του χαζό-γιάπη,μαλάκα που θέλει να το παίξει, και καλά α ρι στε ρός..οκ?(αριστερός με χεράκια βουτυράτα)που δ εν κουράστηκαν,δ εν 'πληγιάσανε'ποτέ από γκασμάδες,μπαντανόβουρτες,φτυάρια,καιγενικώς ΠΟΥ ΔΕΝ κουράστηκαν,δεν κοπιάσανε πο-τέ παρά μόνο καθόντουσαν και γράφανε μαλακίες νωχελικά στο γραφείο,του ΜΠΑΜΠΑ..ε, ντάξει δε λέει λέμε..και μπλιάααααααααααααααχ!όπως και το ίδιο έκανε και ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου...προσπάθησε να το παίξει σο σ ια λι στής...αλλά με τα λεφτά του μπαμπά,κι αυ τός οκ? αλλά του βγήκε ξινό...ε,έτσι 'επαιζα'κι ε γώ..αν ήταν πλούσιος ο μπαμπάς μου και εφοπλιστής,και επειχηματίας ευχαρίστως να τα'κανα κι ε γώ α υτά γι α την πλάκα μου όπως α υτοί...αλλά δ εν είναι..και σκοπός για'μένα είναι ΝΑ ΕΙΣΑΙ από κάτι,όχι ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ότι είσαι οκ?...υπάρχει απόσταση χιλιομέτρων ανάμεσα σε αυτά τα δύο...και α υτοί δ εν είναι ούτε σοσιαλιστές,ούτε αριστεροί ούτε και τίποτε..τα συμφέροντα της..παρέας τους εξυοηρετούν και τίποτε άλλο..αυτά...και ΔΕΝ με ενδιαφέρει ε άν ο Αλέξης,είναι περιζήτητος γαμπρός!!..(ε, εξάλλου είναι παντρεμένος με δυο παιδιά χοοοχοοοχοοχοοοοχοοοοχοοο!!)καλησπέρες...

Ψονθομφανήχ είπε...

Να το πιστεύψω ότι δεν ζουλεύετε την Περιστέρα;