Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Τι πρέπει να ξέρουμε για την Κατοχή (ΙΒ’ - Σχέσεις ΕΑΜ - ΚΚΕ)

55) Η γερμανική κατοχή βρήκε τους κομματικούς μηχανισμούς του ΚΚΕ διαλυμένους απ’ τη μεταξική δικτατορία. Ο περιβόητος Μανιαδάκης όχι μόνο εξέδιδε Ριζοσπάστη-μαϊμού, αλλά είχε φτιάξει και χαφιέδικη Προσωρινή Διοίκηση του ΚΚΕ προκαλώντας τεράστια σύγχυση και κλίμα έντονης χαφιεδοφοβίας στους κομμουνιστές.
56) Παρότι οι μεταξικές αρχές παρέδωσαν τους πολιτικούς κρατούμενους στους Γερμανούς, πολλοί κομμουνιστές κατάφεραν ν’ αποδράσουν. Αυτοί, μαζί με την Κομμουνιστική Οργάνωση Αθήνας κατόρθωσαν να ανασυγκροτήσουν το ΚΚΕ.
57) Το ΚΚΕ ασφαλώς και πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΕΑΜ. Άλλωστε η συνεργασία του με τα Σοσιαλιστικά Κόμματα είχε αρχίσει απ’ το 1935 με τη συγκρότηση του Παλλαϊκού Μετώπου. Το ΚΚΕ τον πρώτο χρόνο της Κατοχής, παρά την υπερδραστηριότητα των λιγοστών μελών του, ήταν ουσιαστικά απαξιωμένο. Η κοινωνική του απήχηση ήταν πολύ περιορισμένη ως αποτέλεσμα της έντονης μεταξικής προπαγάνδας περί "απάτριδων κομμουνιστών που δεν έχουν ιερό και όσιο"! Το κλίμα αυτό άρχισε να σπάει λόγω της επικής αντίστασης του σοβιετικού λαού και των πολυάριθμων κομμουνιστών αντιστασιακών που θυσιάζονταν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρ’ όλ’ αυτά το ΚΚΕ αντιμετώπιζε σημαντικό πρόβλημα στρατολόγησης νέων μελών.
58) Η ίδρυση του ΕΑΜ ήταν αυτή που έδωσε λύση στο πρόβλημα πολιτικής απομόνωσης του ΚΚΕ. Βέβαια, ΕΑΜ χωρίς ΚΚΕ δεν θα υπήρχε, αλλά και το ΚΚΕ χωρίς ΕΑΜ δεν θα είχε γιγαντωθεί. Με τη συμμετοχή του στο ΕΑΜ το ΚΚΕ μετατράπηκε από ένα Εργατικό-ταξικό Κόμμα σε μια πολυσυλλεκτική παράταξη. Πλέον δεν προέτασσε τον ταξικό αγώνα αλλά τη "δημοκρατική λύση". Τη θέση της "εργατικής επανάστασης" παίρνει η "λαοκρατία"! Ο σοσιαλισμός και η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησία χώνονται στα σεντούκια επ’ αόριστον.
59) Μεταξύ ΚΚΕ και ΕΑΜ διαμορφώθηκε μια σχέση αλληλεπίδρασης κι όχι επιβολής. Για το ΚΚΕ, το ΕΑΜ λειτούργησε ως αγωγός πρόσβασης στις ευρύτερες λαϊκές μάζες. Στόχος του ΚΚΕ δεν ήταν ούτε η αφομοίωση ούτε η απόλυτη χειραγώγηση του ΕΑΜ. Άλλωστε, κι αν το ήθελε δεν το μπορούσε. Ειδικά στην Αθήνα, απ’ τα μέσα του 1942 τα μέλη του ΕΑΜ ήταν πολύ περισσότερα απ’ τα αντίστοιχα του ΚΚΕ. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αν δεν ακολουθούσε ο εμφύλιος, το ΕΑΜ θα αφομοίωνε το ΚΚΕ κι όχι το αντίστροφο. Θα συνέβαινε κάτι ανάλογο με το Κ.Κ. Κύπρου και το ΑΚΕΛ. 
60) Γενικά, το ΚΚΕ κάθε φορά που συμμετέχει σε ευρύτερους αριστερούς πολιτικούς συνασπισμούς αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα. Τρεις φορές το έκανε ως τώρα και τις τρεις κόντεψε να εξαφανιστεί. Τη δεκαετία του ’40 με το ΕΑΜ, του ’60 με την ΕΔΑ και του ’80 με τον Συνασπισμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: