Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Τι πρέπει να ξέρουμε για την Κατοχή (ΙΔ’ - Στο συσσίτιο γινόταν το μεγάλο αντιστασιακό ψηστήρι!

65) Την περίοδο της Κατοχής το ΕΑΜ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον μαζικό εορτασμό των εθνικών επαιτείων. Χρησιμοποιεί κατεξοχήν εθνικά σύμβολα, υποστέλλοντας τα κόκκινα λάβαρα και εγκαταλείποντας τις φαντασιώδεις για "έφοδο στα θερινά ανάκτορα" ή για "εκτελέσεις των αριστοκρατών". Στόχος να ανατραπούν παγιωμένες κοινωνικές αντιλήψεις που ήθελαν την Αριστερά να δρα περιθωριακά και αντεθνικά. Το ΕΑΜ απευθύνεται ανοιχτά στον πατριωτισμό των Ελλήνων και συνδέει άμεσα την Εθνική Αντίσταση με τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821. Κάτι αντίστοιχο κάνει και η Γαλλική Αντίσταση. Συνδέει τον Αγώνα της με τη Γαλλική Επανάσταση του 1789 και στο τρίπτυχο της δωσιλογικής κυβέρνησης του Βισσύ (Εργασία-Πατρίδα-Οικογένεια) αντιπαραθέτει το παραδοσιακό "Ελευθερία-Ισότητα-Αδελφοσύνη".
66) Η οργανωτική ανάπτυξη του ΕΑΜ πέρασε απ’ όλα τα αναγκαία στάδια. Αρχικά συγκροτήθηκαν οι πρώτοι πυρήνες που λειτουργούσαν σε άκρως συνωμοτικές συνθήκες. Σταδιακά έγινε άνοιγμα στους μαζικούς χώρους (σχολεία-πανεπιστήμια-εργοστάσια-δημοσιοϋπαλληλία). Ταυτόχρονα δραστηριοποιήθηκε έντονα στην επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος. Η μαζικοποίηση συνοδεύτηκε από απεργιακές κινητοποιήσεις και ογκώδεις διαδηλώσεις και κατέληξε στην ένοπλη δράση. Οι κατοχικές δυνάμεις και κυβερνήσεις έχαναν σιγά-σιγά τον έλεγχο των συνοικιών. Τη νύχτα οι τοίχοι, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, γέμιζαν με αγωνιστικά συνθήματα. Κι οι πολύγραφοι αντικαταστάθηκαν από οργανωμένα τυπογραφία που τύπωναν μέρα-νύχτα αντιστασιακό προπαγανδιστικό υλικό...
67) Μεγάλη διείσδυση πέτυχε το ΕΑΜ στο χώρο των φοιτητών. Μέσω πολυάριθμων φοιτητικών συλλόγων ("Επαρχιωτών", "Ταμείο Απόρων" κ.λπ), αλλά κυρίως μέσω των φοιτητικών συσσιτίων, κατόρθωσε να βρει πρόσβαση στο δυναμικότερο κομμάτι της αθηναϊκής κοινωνίας. Πίσω απ’ τον Άγιο Νικόλαο Πευκακίων, στην οδό Διδότου (Νεάπολη Εξαρχείων) λειτουργούσε καθημερινά το κεντρικό φοιτητικό συσσίτιο. Στις πολύωρες αναμονές οι νέοι του ΕΑΜ έβρισκαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν και να στρατολογήσουν πολλούς συμφοιτητές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: