Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Τι πρέπει να ξέρουμε για την Κατοχή (ΙΣΤ’ - Πώς ματαιώθηκε η "πολιτική επιστράτευση")

71) Ο Φλεβάρης του 1943 υπήρξε καθοριστικός για την κατοχική Αθήνα. Στις 3 του μήνα ο Γερμανός στρατάρχης Πάουλους παραδίδεται στο Στάλινγκραντ κι ο Ρόμελ στην Αφρική είναι έτοιμος να καταρρεύσει. Η Γερμανία επιστρατεύει όλον τον αντρικό πληθυσμό της και χιλιάδες θέσεις εργασίας μένουν κενές. Ο Χίτλερ προσπαθεί να τους αντικαταστήσει με εργάτες απ’ τις κατεχόμενες ευρωπαϊκές χώρες με "πολιτική επιστράτευση" των κατοίκων τους. Το γεγονός αυτό από μόνο του ήταν αρκετό να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των κατοχικών δυνάμεων με τους κατακτημένους λαούς.
72) Στις 23 Φεβρουαρίου 1943 ιδρύεται η ΕΠΟΝ με την ενοποίηση των 9 εαμικών νεανικών οργανώσεων. Την επόμενη κι όλας μέρα, ΕΑΜ και ΕΠΟΝ κάνουν επίδειξη δύναμης στο κέντρο της Αθήνας διοργανώνοντας μια τεράστια διαδήλωση κατά της "πολιτικής επιστράτευσης". Οι κινητοποιήσεις επαναλαμβάνονται μαζικότερες στις 5 Μάρτη, οπότε, και παρά την επέμβαση των Ιταλών καραμπινιέρων, οι διαδηλωτές εισβάλουν στο Υπουργείο Εργασίας και καίνε τις καταστάσεις των περίπου 80.000 επιστρετευτέων Ελλήνων εργατών και ανέργων. Η έκρυθμη κατάσταση αναγκάζει τις κατοχικές αρχές να ζητήσουν την κατευναστική επέμβαση του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού ο οποίος διαβεβαιώνει πως ματαιώνεται οριστικά το σχέδιο της πολιτικής επιστράτευσης των Ελλήνων. Παράλληλα επιταχύνεται η αντικατάσταση του πρωθυπουργού Λογοθετόπουλου απ’ τον Ιωάννη Ράλλη (7 Απριλίου 1943). Για την ιστορία αναφέρουμε πως το 1944 στη Γερμανία δούλευαν 7,2 εκατομμύρια ξένοι εργάτες, το 20% του εργατικού της δυναμικού. 
73) Οι μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική επιστράτευση (Δεκ. 1942-Μάρτιος 1943) επέφεραν σημαντικές μεταβολές στην ελληνική πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Είναι το κομβικό σημείο που το ΕΑΜ αποκτά την πολιτική υπεροχή και πρωτοβουλία έναντι των κατοχικών κυβερνήσεων. Ο κίνδυνος της επιστράτευσης κινητοποίησε λαϊκές μάζες που ως τότε παρέμεναν αδρανείς. Παράλληλα το ΕΑΜ τελειοποίησε τις οργανωτικές πρακτικές κινητοποίησης των μαζών και απέκτησε τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και χειραγώγηση μεγάλης κλίμακας λαϊκών αντιδράσεων. Η ματαίωση των σχεδίων της πολιτικής επιστράτευσης ήταν τεράστια επιτυχία της Ελληνικής Αντίστασης. Κατόρθωσε κάτι που απέτυχε η αντίστοιχη γαλλική Αντίσταση. Ως τα τέλη του 1944 240.000 Γάλλοι εργάτες αναχώρησαν για τα εργοστάσια της Γερμανίας.
74) Κάτι που πρέπει επίσης να τονιστεί ιδιαίτερα  είναι πως στις διαδηλώσεις της 5ης Μαρτίου  1943 για πρώτη φορά ασκείται εκτεταμένη ένοπλη βία απ’ τα ελληνικά Σώματα Ασφαλείας. Άντρες της Χωροφυλακής και του Μηχανοκίνητου ("Μπουραντάδες") ανοίγουν πυρ κατά των διαδηλωτών και χύνουν ελληνικό αίμα. Είναι η στιγμή που ουσιαστικά ανοίγει το εσωτερικό εμφύλιο μέτωπο στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: