Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Πόσο "ένδοξοι" ήταν οι βασιλείς του Βυζαντίου? (ΙΕ' - Εξολοθρεφτής καλογέρων!)

Στην περίοδο της λεγόμενης "Εικονομαχίας" θα αναφερθούμε πολλές φορές στο μέλλον. Αλλά σήμερα θα πούμε δυο λόγια για τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ε΄, τον εικονομάχο, που περίπου στα μέσα του 8ου αιώνα διέπρεψε με τις αγριότητες και τα εγκλήματά του.
Δεν ήταν και τόσο δύσκολο να αντιληφθεί τη μεγάλη εξουσία και περιουσία που είχαν συγκεντρώσει στα χέρια τους οι μοναχοί. Γι’ αυτό και τους στοχοποίησε ως κατ’ εξοχήν εχθρούς της πολιτικής του. 
Ο ίδιος απέφευγε να χρησιμοποιεί τον όρο "μοναχοί", και προτιμούσε το ... "αυτοί οι ολέθριοι"! Και για να εξαφανίσει από προσώπου γης τη γενιά τους καθιέρωσε την ποινή του θανάτου σε κάθε ηγούμενο που θα τολμούσε να δεχθεί νέο δόκιμο μοναχό!
Ο Κωνσταντίνος υποχρέωσε όλους τους υπηκόους του να ορκιστούν πως θα πάψουν να τιμούν τις εικόνες. Όσοι δεν συμμορφώθηκαν δεν είχαν καλή τύχη. Σύμφωνα με τις πηγές έναν μοναχό τον έραψαν σε σακί και το πέταξαν στη θάλασσα. Οι φυλακές γέμησαν. Μόνο στη φυλακή του Πραιτορίου κρατούνταν 342 μοναχοί, οι περισσότεροι ακρωτηριασμένοι. Σειρές ολόκληρες μοναχώς σύρονταν στον Ιππόδρομο για να υποστούν τον δημόσιο διασυρμό.
Στις επαρχείες οι τοπικοί διοικητές συνήθως έδειχναν υπερβάλλοντα ζήλο. Στη Λυδία ο τοπικός στρατιωτικός έπαρχος, αφού λεηλάτησε τα μοναστήρια, συγκέντρωσε στην πλατεία της Εφέσου μοναχούς και μοναχές και τους ζήτησε να επιλέξουν ανάμεσα στην τύφλωση και στο γάμο.
Τώρα, τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Τον "πολιτισμό" των βυζαντινών αυτοκρατόρων; Ή, μήπως, την "ανοιχτόμυαλη" Ορθοδοξία; Που όταν επικράτησε η εικονολατρική παράταξη όρισε την επαναφορά της λατρείας των εικόνων ως "εορτή της Ορθοδοξίας". Δηλαδή ορθοδοξία είναι η ειδωλολατρία;

5 σχόλια:

Δημήτριος είπε...

Φίλε κάποιά στιγμή τώρα που θα έχουμε πολύ χρόνο με τη καραντίνα πρέπει να "εξαναγκάσω" ούτως ειπείν, κάποιον ζηλωτή θρησκευόμενο και φανατικό με τη βυζαντινογνωσία φιλόλογο να αποδομήσει αυτά που γράφεις, εφ' όσον μπορεί βέβαια, το θέμα είναι να τον αναγκάσω να τον κάνει γιατί δεν θέλει με καμία κυβέρνηση να σε διαβάσει ...

Ψονθομφανήχ είπε...

τον ξέρω τον αντίλογο... αυτά που γράφω είναι τελμηριωμένα ιστορικά αλλά προβάλλω μόνο τα αρνητικά κι όχι τα θετικά. Αλλά ποια είναι τα θετικά? Οι στρατιωτικές νίκες, οι θρησκευτική μουσική και υμνωδία? Ή μήπως ο εκχριστιανισμός των Σλάβων?

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Γνωρίζατε, εν τω μεταξύ, πως ο Πάπας της Ρώμης εκείνο τον καιρό ήταν υπέρ της λατρείας των εικόνων; Που να ήξερε τι θα του σέρναν οι υπερορθόδοξοι αιώνες αργότερα!!

Ψονθομφανήχ είπε...

Όλες οι μεγάλες αιρέσεις από την Ανατολή ξεκίνησαν. Μέχρι τον 9ο αιώνα, ο βράχος και πρόμαχος της Ορθοδοξίας ήταν η εκκλησία της Ρώμης. Φυσικά αυτό δεν θα μας το πουν ποτέ οι εραστές της ρωμιοσύνικης ψευτορθοδοξίας

Δημήτριος είπε...

Εδώ που τα λέμε κύριοι, πόσο αξίζει άραγε να θαυμάζουμε κάποιον ο οποίος κάνει επιλεκτική ΕΘΝΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ιστορία σε συζητήσεις ;για παράδειγμα όταν εγώ παθαίνω σε σχετικα μεγάλη ηλικία πολιτισμικό σοκ ένεκα των κατώτερω
https://www.phorum.com.gr/viewtopic.php?f=11&t=21385&sid=478aee97ae577809ea9298d8e1092f33

και σκεπτόμενος εν τω μεταξύ αυτά που έλεγες πιο πάνω ,ψονθο, ως ενήλικες ΣΥΜΠΕΡΆΙΝΩ πως έχουμε χρέος να μπουκώσουμε την ψυχή μας και το μυαλό με αποδόμησεις σαν κι αυτές που κάνεις εσύ εδώ πέρα και αφου πρώτα μάθουμε όλη τη βρώμα και τη δυσωδία της υποθεσης να πάμε να δούμε τα θετικά ,τελικά έχεις απόλυτο δίκιο.